Ваксината срещу COVID-19 ще пристигне у нас по Нова година и

ще е на

“Пфайзер”

Първите 125 хил. дози ще са безплатни и напълно доброволно ще се поставят на работещите в здравеопазването, възрастните хора в домовете, учителите и полицаите. Работи се и по план за ваксинацията, докладва здравният министър проф. Костадин Ангелов на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

За 7 дни излекуваните са 12 070, съобщи още проф. Ангелов.

София излиза

от областите с

най-висока

заболеваемост

- над 1000 случая на 100 хил. население. В тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен, обясни още министърът.

В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти. Десетки милиони сме дали за ремдесивир, той е безплатен за пациентите. Има за всички, допълни премиерът. И нареди планът за ваксинация да бъде направен максимално бързо.

Той трябва да включва график кои групи от населението да бъдат ваксинирани първо, с какъв тип ваксини да бъдат обхванати различни групи, къде да става това, като същевременно бъдат решени и въпроси около транспорта, съхранението и разпределението им.

България участва в пълното портфолио с всички 7 ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

“Тази седмица е изключително важна, защото през нея ще видим

дали платото

върви надолу

Следващата - спада ли натискът върху болниците и какво е положението. Тогава вече може да помислите за яслите, детските градини, за да може повече хора да отидат на работа”, каза Борисов, като припомни, че правителството е поело ангажимент мерките да са до 21 декември.

Хората искат психически да си отдъхнат и да знаят какво им е бъдещето, подчерта той.

“Не трябва никой да остане с впечатление, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите”, призова отново Борисов. Още тази седмица след преговори с браншовете ще е ясно какъв ще е процентът, с който затворените фирми ще бъдат финансирани за част от оборота си. Премиерът обеща те да получат пари преди 21 декември.

3180 досъдебни производства за нарушени здравни мерки от 13 март отчете вътрешният министър Христо Терзийски. Съставените актове са 25 450, като близо

19 хил. са

за неносене

на маска

Толкова са и предупредителните протоколи само за ноември. МВР е помогнало на РЗИ за установяване на над 18 хил. лица, които подлежат на карантина. Указаните съдействия за връчването на такива предписания за този месец са 21 871, отчете още той.

Спешно по 1000 лв. на медиците - част от тях досега не получили

Спешно преведоха пари на всички болници, където бонусът от 1000 лв. за първа линия не е достигнал до лекари и сестри.

“Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини”, нареди премиерът Бойко Борисов на съвещание с част от министрите в понеделник рано сутринта.

Здравният Костадин Ангелов гарантира, че парите ще бъдат наредени веднага по сметките на лечебните заведения както в Поморие, откъдето се оплакаха, така и в другите градове.

Административна грешка остави част от сестрите в Поморие без бонус. Причината бе, че болницата се е включила в програмата в края на октомври, съответно средствата ще бъдат раздадени в края на този месец.