2°C   София
 

В 8 области трендът е траен

9,5% е спадът на новозаразените на седмична база. “Новите диагностицирани за първи път намаляват от 11 седмици насам (12 септември) и са 21 050. Предходната седмица бяха 23 262 - рекорд у нас от началото на пандемията. Данните обаче трябва да се приемат внимателно поради факта, че има продължаващ спад при броя на PCR тестовете, казва анализаторът Тихомир Безлов. За седмицата са направени 52 000 - 6000 по-малко от предходната.

“Процентът диагностицирани спрямо брой тестове намалява, което е вероятно най-добрият индикатор, че имаме спад на новите заразени. Вероятно основният фактор за спада са антигенните тестове, които се правят интензивно в София и най-големите градове на страната. Хората и институциите

предпочитат

да си правят

антигенни

тестове,

защото са 3-4 пъти по-евтини от PCR и позитивните не попадат в списъка на карантинираните”, смята Безлов.

Продължава обаче да расте броят на починалите. През седмицата отново има рекорд - 929 жертви при 729 за предишната. “Вероятно някакъв спад може да имаме след 2-3 седмици, ако пикът наистина е достигнат миналата седмица”, прогнозира той.

Отдава високата смъртност през последните 2 седмици на демографската структура на заразените - висок е процентът на тези над 60 г. и

особено групата

60-70 г.

В момента у нас няма области в нерисковата зона, но се отчита среден спад за страната до 309,8 инфектирани на 100 хил. души при 337,8 за по-миналата седмица. В Кърджали и Търговище вече 4-а седмица намаляват новите случаи. В две поредни седмици има спад и в Смолян, Разград, Монтана, Перник, София-град и Русе.

1792 новозаразени бяха отчетени в неделя при 4928 PCR теста - 36,4% позитивни. 1039 са излекуваните, в болница са 6830 души, от тях 431 в реанимации. 69 души са починали.Пешо
11/30/2020 07:12:21

Мерките изобщо не бяха необходими, платото е от две седмици и спада е от 10 дни. Сега мерките само ще ни смачкат фасона. Ако здравната система, със новата организация за неоказване на медицинска помощ можеше да издържи, най-добре беше да устиска и да не се пипат правата на събиране на хора. Сега, като се намалят контактите само ще се намали скоростта на спада поради по-малкото контакти. Както винаги, рецептата от времено на Хрусчов работи -- изчакай 50% от учениците да им потече носа и да се разкашлят, след това две седмици грипна ваканция да го разнесат по къщите си и имаш имунизирано население. Работи още от времето, когато нямаше ваксини против грип. Това познанието е от патило, другото е от нафукани шефове на незнамси какво. Пребройте леглата, пратете си по къщите тези, които няма защо да са в болница и разкарайте мерките за събирание на хора, ако искате да имате имунизирано население след 2 седмици. Иначе ще има да кретаме с грипа още 2 месеца.

Пешо
11/30/2020 07:14:33

Дай да видим следващата седмица, ако лекуват а не тровят със свръхдози медикаменте смъртността трябва рязко да падне. Между другото България е първата страна, която взима мерки с над 40% позитивни и то след като около 35% са хора, които си правят теста по задължение, например защото ще пътуват. Може да сме първата страна, която е постигнала групов имунитет. (2/3 от 60%, 40% вече имат придобит крос-имунитет към вируса от предишни инфекции).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...