Водещият експерт на САЩ по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи предупреди днес, че страната може да се сблъска с постоянно нарастващ брой нови случаи на коронавируса по време и след коледните празници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Казахме, че такова нещо може да се случи, когато времето започна да застудява и когато започнахме да пътуваме, и то стана, припомни Фаучи тази сутрин пред телевизия Ей Би Си. Това ще стане отново, така че не очаквам внезапно облекчаване на ограниченията, защото навлизаме в период, когато става още по-студено и предстоят повече почивни дни около коледните празници и хората пак ще пътуват, допълни той.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ в последните седмици достигна най-високото си равнище от пролетта насам. Потвърдените случаи досега са 13,3 милиона, включително около 4 милиона, регистрирани през ноември, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс".

Най-малко 266 000 души са починали в САЩ от началото на пандемията. В различните щати обаче здравните рестрикции варират, а милиони американци вече предприеха пътувания за Деня на благодарността.