Дори да нямаме време да се храним напълно здравословно, има някои елементарни неща, които може да въведем в менюто си и с тях да го направим пъти по-полезно. Едно от тези неща е заместването на белия и изобщо купешкия хляб с домашен. Хората все повече се ориентират към здравословните алтернативи на хляба, но рядко четат дребния шрифт на етикетите. Ако се зачетете, ще видите, че често "хлябът ви от лимец" съдържа само 50 % брашно от лимец, както и че "пълнозърнестият хляб" има 15 % пълнозърнесто брашно, затова пък няколко съставки в добавка, за чиято "полза" не знаете почти нищо. 

От друга страна, да приготвяме през ден хляб у дома е времеемко. Е, вече не е. Предлагаме ви най-лесната възможна рецепта за суперздравословен хляб. Освен всичко той е безглутенов и може да се хапва от вегани. Имайте предвид, че вкусът му не е като на купешкия уж здравословен хляб. По-скоро наподобява на солен кекс. Можете обаче да го хапвате с всичко и да сте спокойни, че правите добро за себе си и за своето семейство.

И, както казахме, се забърква за 5 минути.

  • Снабдете се с няколко съставки: безглутеново брашно като елда (може да си го направите вкъщи от сурова елда), семена - например ленено и сусамено, както и ядки по избор. 
  • Безглутеновите брашна често са скъпи, затова си купете сурова елда, каквато се намира на достъпна цена почти във всеки хранителен магазин, и я смелете в блендера. 
  • Семената може да са различни и според вкуса ви - сусамени, ленени, чия, от киноа, конопени и т.н. 
  • Ядките също са по ваш вкус - тях също трябва да разбиете в блендера или чопъра.

Предлагаме ви основната рецепта, а вие вече разбрахте как може да я разнообразите по ваш избор.

Суперздравословен безглутенов хляб

Необходими съставки:

250 г елда, смляна на брашно (или готово брашно от елда)

75 г ленено семе

75 г сусамено семе

75 г ядки по избор

щипка сол

половин бакпулвер

1 л. зехтин

сушени подправки по избор: чубрица, самардала, шарена сол, розмарин или друго

половин литър вода

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички сухи съставки - ако някои от тях са останали по-едри, минете ги отново през блендера или чопъра. 

3. Овкусете със сол и избраните от вас зелени подправки.

4. Добавете зехтина и разбъркайте.

5. Добавете водата и разбъркайте. Трябва да получите смес с гъстотата на кексово тесто.

6. Намажете голяма тавичка и изсипете сместа. Трябва да е разпределена на по-тънък слой, за да се изпече равномерно.

7. Печете на 160 градуса с обдухване за 45 минути.