2°C   София
 

Опасно е, но никога не съм си помислял да се откажа

"Опасно е, има риск от заразяване, но никога не съм си мислел да се откажа и да си тръгна. Така възпитавам и децата си - започнеш ли нещо, трябва да се бориш докрай."

Така започва разказа си пред "България Днес" Денис Игнатов. Той е не само баща на виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим, но и работи като фелдшер от повече от 20 години в Спешна помощ - Шумен. От началото на пандемията неизменно е на първа линия и дава 12-часови дежурства в битката с коварния вирус.


"През цялото време съм със защитен костюм и се чувствам като космонавт. Работя към филиала в Каолиново и с една линейка обикаляме 31 села. От 20 сигнала на ден, поне 15 са свързани с COVID-19. Влизаме в къщи, където дори и съседите не смеят да отидат. Наскоро имахме такъв сигнал - жена не си вдига телефона и комшиите й решават, че е станало нещо страшно и звънят на нас", споделя Игнатов.


По негови думи след всеки превозен пациент започва старателна дезинфекция и се сменя екипировката на медицинския екип. "Виждам с очите си какво се случва и се ядосвам на хората, които продължават да говорят, че няма коронавирус. Защо така? Защо трябва да се убеждаваме в някои неща едва когато ни застигнат нас? Няма да се преборим, ако пием чайове. Първо и най-важно правило - мийте си ръцете по-често", каза още бащата на Хасан и Ибрахим, които от началото на пандемията са в България, въпреки че учат в Германия. Когато Денис приключи 12-часовото дежурство се прибира вкъщи, но не за да почива, а да помага в упражненията на синовете си. "Допреди малко бях в линейката, а сега настройвам пианото. Работата за мен никога не свърша", добави с усмивка фелдшерът.


"За съжаление, има колеги, които починаха. Съболезнования за техните близки. Има и колеги, които се отказаха заради страха. Аз също рискувам много, защото след работа се прибирам при семейството си и може да ги заразя. Животът продължава и ние трябва да го живеем стойностно. Но нека в здравното министерство да помислят за увеличение на заплащането на здравните работници - поне с 200-300 лева. За да сме полезни не само на работа, но и вкъщи", завърши Игнатов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...