България е на много добро място. Тя е част от общия договор на Европейския съюз за осигуряване на ваксини. Тоест, на базата на населението на всяка държава, в момента, в който регулаторните агенции оценят ваксината като безопасна и ефективна и можем да доставим дозите, България, заедно с другите европейски страни, ще бъде една от първите, които ще получат достъп". Това каза пред "Панорама" по БНТ вицепрезидентът на AstraZeneca Рууд Добер.

 Всичко се свежда до това каква технология е използвана за разработване на ваксината. Pfizer и Moderna използват принципа на т.нар. матрична РНК, а ние използваме нерепликиращ се вирусен вектор. Хубаво е, че различни компании използват различни принципи, за да разработят и произведат много ефективни ваксини. Учените свършиха за 10 месеца това, което преди се правеше за 10 г. Но стъпиха на достиженията на науката. Оксфордският екип използва технология, разработвана за Ебола, МЕРС и рак. Модифициран грипен вирус от шимпанзе работи като строителен материал за ваксина срещу всякакви болести – нещо като микроскопичен пощальон. Както обяснява ВВС, работата на учените беше просто да сменят пратката", каза още той. 

"Всички се борим срещу един общ враг и той е вирусът. Радваме се, че много компании положиха тези огромни усилия да разработят, надяваме се, ефективни ваксини. Къде сме ние? Изключително сме удовлетворени от резултатите, които оповестихме по-рано тази седмица. Ефикасността ни може да стигне до 90% в зависимост от схемата на дозиране, което е страхотно постижение. Много добър резултат! Установихме различия в някои от изследваните групи доброволци и в момента ги анализираме. При нито един от доброволците, на които бе приложена ваксината, не се наблюдава нито едно тежко заболяване от Covid-19, нито една хоспитализация и нито един смъртен случай от Covid-19. Като цяло, страхотни резултати! Сега ще обсъдим данните с регулаторните органи в Европа, в Обединеното кралство и с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ", каза още Добер. 

"Още обяснения за разликата в процентите излязоха в последните дни. В хода на междинен анализ на резултатите е било установено, че приложението на половин доза при първата ваксинация дава по-добра ефикасност, за което производителят е уведомил незабавно регулаторните институции", добави вицепрезидентът на "АстраЗенека".

"Подобно на други иновативни компании, за нас безопасността на пациентите и доброволците е приоритет номер едно. Можете да си представите как при тази изключително бърза разработка следим под лупа всеки ефект, засягащ безопасността. Добрата новина е, че в данните, които представихме, не виждаме разлика в профила на безопасност между ваксинираната и неваксинираната група. Да, ще имате малко болка в ръката след ваксинацията. Да, може да вдигнете малко температура. Но временно! Така че до момента, въз основа на наличните данни, сме изключително удовлетворени от профила на безопасност. Въпреки това, и ние, и регулаторите, ще продължим да следим безопасността на ваксината ни. Не само сега, а и когато стигне до отделните държави", каза той. 

"AstraZeneca е много горда, че още в началото обявихме, че заради тази епидемия ще предоставим ваксината, без да реализираме печалба. Това, от една страна. От друга – равният достъп за нас е абсолютен топ приоритет. Независимо къде по света живееш – в САЩ, в Европа или в развиващите се страни – ние ще направим всичко да предоставим ваксина за всеки, горе-долу по едно и също време. Ще говоря в числа: усилваме веригата на доставки, така че през 2021 да осигурим стотици милиони дози. Не само в Европа, не само в САЩ, а по цял свят. Имаме различни вериги на доставки в САЩ, Обединеното кралство, Европа, Индия, Япония, Русия, с цел гарантиране гладко производство. И сме изключително горди, че можем да предоставим ваксината в целия свят", каза още той.