9°C   София
 

Докторите много ми се издигнаха в очите

Кой е той

Тервел Пулев е сред най-успешните български спортисти в историята. 37-годишният софиянец спечели три медала от европейски първенства и бронзово отличие от олимпийските игри в Лондон, преди да премине при професионалистите. Братът на Кубрат Пулев е с 15 победи (12 с нокаут) от 15 мача.

Биткаджията беше сред първите доброволици, които се притекоха на помощ на медиците при избухването на коронавируса. Тервел отново се присъедини към екипите, грижещи се за болните, с нарастване на броя на заболелите. Специално за читателите на "България Днес" боксьорът разказа какво е да си доброволец в Спешното отделение на "Софиямед".

Огнян Георгиев

- Г-н Пулев, как протича един ден на първа линия в битката с коронавируса?

- Имаше ангажименти, свързани с пациенти. Изникваха и проблеми. Когато си в Спешно отделение, няма как да очакваш да стоиш или да лежиш. Мислех, че психиката ми е по-подготвена за някои гледки, но понякога не е приятно. Има хора, които са ежедневно в подобна работна обстановка. За пръв път се сблъсквам с това.

- Оценяват ли правилно хората това, което правят за нас докторите, сестрите и санитарите по време на коронавируса?

- Много ми се издигнаха в очите! Винаги съм уважавал докторската професия, но сега съм още по-убеден в това. Видях от първо лице какво правят. Те не вземат кой знае какви заплати. Не са невероятно забогатели. Усилията и рискът за тях са много големи. Тази професия е само за хора с призвание.

- Кога взехте решение да станете доброволец?

- Още през март месец имаше момент, в който го реших. Не съм се колебал. Бяха наложили карантина в цялата държава. Стояхме си по къщите. Дори когато излизахме с децата в градинката, минаваше полицейската кола и ни правеше знак да се прибираме. Тогава не знаеш какво се случва. От новините не ставаше достатъчно ясно какво е положението. За мен дойде като привилегия да си набавя информацията като доброволец.

- Вашето семейство и приятели не се ли опитаха да ви спрат предвид опасността?

- Не ме е притеснявало и не съм мислил за риска. Всички близки и познати ми казваха на разговорен език - "абе остави ги тия, какво ходиш там да им доброволстваш". Това не ми повлия. Дори и сега, при второто влизане като доброволец, отново ми казваха, че прекалявам. От друга страна, споделят, че самите те не са достатъчно смели да го направят и ми благодарят. Чувам всякакви коментари. Всеки човек гледа от неговата призма.

- Доста центрове в България останаха без доктори. Наложи се студенти или пенсионирани доктори да помагат. Има ли нужда от още доброволци?

- Точно това е проблемът- липсата на доктори. Има нужда от компетентен медицински персонал. Ще ви дам пример от вторник. Бях останал само с една докторка. Тя е опитна, но е сама. Ако не съм до нея, е почти невъзможно. Имахме пациент, който не беше лесен. Ту буйстваше, ту беше под влияние на медикамент, влят в линейката. Беше с катетър. Едвам го прекарахме през рентгена. Там трябваше да го успокоим и да го сложим в позиция, за да направим снимка за докторите. После получихме информация, че в неврохирургията са брали много ядове с този пациент. Имаше някакъв проблем с главата. Това е реална ситуация. При нея липсата на персонал е минус.

- Имате две деца, а големият ви син ходи на училище. Какви са вашите впечатления от онлайн обучението по време на пандемията?

- Има доста пороци. Надявам се качеството на обучение, което получават нашите деца, да не е много занижено. Една държава не е нужно да бъде бомбардирана или да се водят военни действия, за да се срине. Ако учителите оставят децата да препишат, ще падне нивото. Точно това се случва. Слушам какво става при моето дете. Сядам в стаята, за да видя как върви процесът. Всичко е хаотично. Кой говори и кой не, кой преписва от учебниците. Някои си спират камерата и си изключват микрофоните. Играят си на игри в стаята. Учителката пита - ти тука ли си, детето отговаря "ама нали аз си казах каквото трябва. Спрях си камерата и микрофона". Това са реални проблеми и те не отговарят на нормите за образователен процес.

- Вие сте съсобственик на спортен център "Пулев". Спортните съоръжения сега ще бъдат затворени. Какъв ще е ефектът от това за хората и за работещите в тези обекти?

- Спортът за здравите хора, които не са заразени, е положителен. Когато човек тренира, се чувства добре физически и психически. Не съм вирусолог, за да коментирам темата за затваряне на обектите. Те вземат решението и носят отговорност за спирането на заведения и фитнеси. Чух, че има и злоупотреби с мярката 60/40. Управителите вземат парите, но не дават нищо на своите служители. След като не може да се използва от всички, значи системата не работи правилно.

- Вече година не сте се качвали на ринга заради пандемията. Какви са вашите планове за следващ мач?

- Такава е ситуацията със спорта. Искахме да направим боксова галавечер във Варна с мое участие. Говорихме с министър Красен Кралев и с кмета на града. Двамата дадоха зелена светлина, но казаха да помислим, защото се очаква затваряне на съоръжения и намаляване на публика. Бяха откровени и директни, което ни помогна, за да не си загубим напразно времето. Това обезсмисля провеждането на подобно мероприятие. По план трябваше да е сега, но се отказахме преди 50 дни. Не спирам да тренирам, защото работата на професионалния боксьор е непрекъснато да се готви. Не е сезонно занимание, което го правиш през май или април.

- Вашият брат Кубрат се готви за най-важния мач в своята кариера срещу Антъни Джошуа на 12 декември. Ще бъдете ли отново до него в битката за световната титла?

- Планът е да пътуваме всички заедно. Заминаваме на 5 декември, няколко дни преди мача, за участие в медийните събития. Кубрат е във форма. Доста е опитен. Допуснатите пропуски в миналото ще бъдат елиминирани. Има до себе си Ули Вегнер и други треньори, които ще го ошлайфат максимално. Всяка една грешка да бъде отстранена. Вярвам в победата на Кубрат. В мача на Джошуа с Анди Руис се видя, че има забележки. Когато се чухме с Кубрат след двубоя, той беше много окуражен. Каза ми, че е по-добър от Анди Руис. Вярваме в победата. Кубрат е уверен и мотивиран. Джошуа е световният шампион. Букмейкърите са за него. В боксов мач всичко може да стане. Кубрат доказа, че контузията, заради която пропадна първият мач с Джошуа, не е била измислена. Имаше тогава доста спекулации и квалификации по адрес на брат ми. Ако имаше нещо съмнително, дали щеше да се изправи отново срещу Джошуа? Надявам се на добър мач и успех.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...