Столичната община отпуска 180 000 лева месечно на столичните поликлиники за ковид медико-диагностични изследвания. Средствата са за бързи антигенни тестове за COVID-19, пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце.

Програмата на Столичната община за медико- диагностични изследвания на лица в общинските диагностично-консултативни центрове, предложена от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и председателят на здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев, бе одобрена в ресорната комисия и предстои да бъде гласувана от общинския съвет в четвъртък, обясниха от пресцентъра на СОС.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, Софийският оперативен щаб реши да разкрие ковид зони в 11 ДКЦ-а. Целта е така да се подпомогнат общопрактикуващите лекари при установяването и лечението на пациенти с коронавирус в домашни условия, както и да се намали натискът върху болниците.

Освен за манипулации, средствата, които ще бъдат отпуснати от общината, са предвидени и за възнаграждения за екипите, работещи в ковид зоните. Всеки член от екипа ще получи допълнително до 1000 лева.