Задължително е да се въведат по-сериозни мерки, а причината е, че настоящите не се спазват. Въпросът за високата смъртност е към онези, твърдящи, че такъв вирус няма

"Въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Налага се да се вземат едни не чак толкова сложни правила.“ Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов" и на Български лекарски съюз.

"Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри", добави той.

"Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че настоящите не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на това заболяване", допълни зам. шефът на "Пирогов" и Български лекарски съюз..

"От самото начало казваме, че трябва да се готвим за най-мрачния сценарий и да се стремим да не се стига до него. Полева болница в "Арена Армеец" е най-мрачният сценарий. Но в полеви условия оказаната медицинска помощ няма как да бъде на същото ниво", каза проф. Габровски.

Той похвали и всички млади колеги, които в момента се включват като доброволци във всекидневната 24-часова работа. "В "Пирогов" имаме 280 специализанти - огромната част се отзоваха. Така е и на много други места. Тези млади хора, бъдещето на българската медицина, получиха своята закалка", заяви проф. Габровски.