Костадин Ангелов настоява за частичен локдаун, в сряда министрите решават кои мерки да приемат

Всички ученици да минат на онлайн обучение от този петък до Коледа. Дотогава да се преустановят присъствените занятия и в детските градини и яслите, както и в университетите, където няма да има и стажове и практики.

Предложение за връщане на тези и други мерки от пролетта направи здравният министър Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов в понеделник. В сряда те трябва да бъдат обсъдени и на заседание на правителството и коалиционните партньори.

Заповедта на здравния министър с окончателния вариант на мерките се очаква да излезе в четвъртък вечерта.

Заболяемостта в страната мина 800 на 100 000 души, а в 3 области е над 1000, мотивира искането си Ангелов. При тези показатели планът е за затягане на мерките, обясни той. Все повече хора имат нужда от болнично лечение, а болниците не могат да се справят, добави министърът.

До КПП-та обаче

нямало да

се стига

Освен баровете и дискотеките, които и сега не работят, затворени ще бъдат и всички останали заведения, сладкарници и кафетерии. Тези, които предлагат храна, ще могат само да доставят по домовете, предвижда предложението на Ангелов.

Търговските центрове, увеселителните и игралните зали, моловете и магазините също спират работа. Отворени ще останат само аптеки, дрогерии, банки и хранителни магазини.

Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия, културно-развлекателните дейности, включително частно организирани тържества, конгреси, семинари и екскурзии.

Извънредната епидемична обстановка пък ще се удължи с 4 месеца - до края на март 2021 г.

“Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота”, призова Ангелов, след като обяви мерките.

Най-рано мерките могат да дадат резултат 8 дни след въвеждането им, реалистичните очаквания обаче са за между 14 и 21 дни, обясни министърът, затова и мерките щели да са със срок до Коледа.

Ако дадат

резултат, за

празниците ще

бъдат охлабени,

допълни министърът.

Зеленият коридор за пазаруване за възрастните ще остане само в сутрешните часове, но какъв да е диапазонът, още се обсъжда. До консенсусно мнение по въпроса не се стигнало, обясни здравният министър.

В болниците в цялата страна пък ще се обособят COVID зони, които да са с напълно отделен вход и да няма смесване на потоците, за да може да се обслужват и пациентите, които имат нужда от друга медицинска помощ. Това ще е в областите, където има само по една болница и няма как да се обособят т. нар. чиста болница и такава само за COVID, обясни министърът. 

Той допълни, че скоро ще бъде и законово разписано, че при сериозно състояние и изявена клинична картина за COVID, която вече е позната на специалистите, пациентите ще бъдат приемани в COVID отделенията, дори при отрицателен резултат на PCR теста.