Лекари от Клиниката по лъчетерапия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив защитиха всички медици, които са на ръба на силите си при работа с COVID пациенти.

В специален пост във фейсбук те изтъкват колко много жертви дава гилдията в борбата с вируса. А посланието идва на фона на фрапиращите случаи за починали пациенти в Пловдив, което наложи и прокуратурата да направи разследване. Подробности по темата - чети ТУК.

Според сметките им всеки седми медицински работник в България е заразен с коронавирус. "159 медици с коронавирус само за последните 24 часа. С тях общо заразените медици от началото са почти 4500. Общо в страната има 32 000 лекари, като не малка част от тях вече са се пенсионирали, а други не успяха да преборят вируса... Нека всеки добре се замисли в какви условия и в какво напрежение работят здравните работници ежедневно, 24/7 Нека се замисли как те рискуват собствено си здраве и здравето на семейството си", пишат от Клиниката по лъчетерапия.

"Нека се замисли, че на пациент му се налага да чака, защото 1 лекар и 1 сестра трябва са се грижат за 20-30, а понякога и 40 тежко болни пациенти. Нека се замисли, че когато лекарите предупреждаваха, че този момент ще дойде и умоляваха да се носят ЛПС, заведенията и баровете бяха пълни Нека се замисли, че "в мизерните условия в болницата" пациентите прекарват 3-4 седмици, а лекарите 30-40 години Нека се замисли дали "уважението" което получават от голяма част от хора и медии е каквото трябва да бъде Ако някой мисли, че може да се справи по-добре от тях - нека пробва! Така или иначе здравните работници са на привършване...", се казва още в коментар на лекарите от Клиниката по лъчетерапия.