Американски изследователи установиха, че хората, получили ваксина от рубеола, заушка и морбили, значително по-рядко страдат от тежки форми на COVID-19, предаде ТАСС.

Агенцията цитира пресслужбата на Американското общество по микробиология. "Проведохме първото имунологично изследване, посветено на статистическите връзки между имунизациите срещу рубеола, заушка и морбили и симптомите на COVID-19, предаде БТА.

Тази връзка действително съществува и трябва да бъде изучена", заяви един от авторите на изследването Дейвид Харли от университета в Джорджия.

След началото на пандемията учените възлагаха надежди на ваксината БЦЖ, защитаваща човека от туберкулозата. Изказаха се мнения, че тя снижава вероятността от заразяване и развитие на тежки последствия от коронавирусната инфекция. Но впоследствие тези надежди не се оправдаха.

Аналогични опити Харли и неговите колеги започнаха през юни тази година, използвайки комбинирана ваксина срещу рубеола, заушка и морбили. В тестовете взели участие 80 доброволци, получили наскоро подобна имунизация и впоследствие заразили се с коронавируса. Била изследвана кръвта на всички болни и тежестта на техните симптоми в зависимост от концентрацията на антитела към вируса на заушката.

Оказало се, че комбинираната ваксина наистина има някакво влияние и защитен ефект срещу коронавируса. Колкото повече антитела от вируса на заушката присъствали в организма на носителите на COVID-19, толкова по-малко те проявявали симптомите на заболяването. При доброволците, в чиито организми антителата достигали 130-300 условни единици, не се проявявали характерните симптоми на коронавирусната инфекция или доброволците я изкарвали в най-лека форма.