Сръбският патриарх Ириней почина малко след 7 часа тази сутрин, съобщи белградският вестник "Новости", цитиран от БТА. 

Патриархът бе приет във Военномедицинския център в Белград на 5 ноември. Ден по-рано бе установено, че е заразен с коронавирус. Състоянието му вчера се влоши и снощи той бе интубиран. През август той навърши 90 години.

Сръбският президент Александър Вучич се прости с патриарха. "За мене беше чест да Ви познавам. Такива като Вас никога не си отиват" написа Вучич.

Три дни преди приемането си в болница патриархът служи литургия и опело на погребението на Черногорско-приморския митрополит Амфилохий. Погребението на Амфилохий бе запомнено като събитие, на което масово бяха нарушавани противоепидемичните мерки, припомня вестник "Данас".

През януари тази година Сръбската православна църква отбеляза 60 години от монашеската служба на Ириней, 45 години епископска служба и 10 години патриаршеска.

По този повод Ириней каза, че "живеем във време, когато не е лесно да си на висока позиция, не е лесно и да си патриарх", но се е старал да прави всичко по силите си да води Църквата по верния път.

Сръбският патриарх Ириней, който почина днес на 90 години от Ковид-19, ще бъде запомнен със силната си връзка с Косово, сръбските светини и сръбския народ там, припомня вестник "Новости".

Ириней живя 18 години в Косово и мислите и молитвите му винаги бяха за сръбския народ там. Патриархът винаги изтъкваше, че сръбският народ не може да се примири с това Косово да бъде извън Сърбия. "Царски Призрен, в който царуваха Милутин и Душан. Печката патриаршия, която е официалната резиденция на сръбския патриарх и сръбската Църква, да бъдат извън Сърбия - това умът ни не го побира", казваше патриархът.

Светското име на патриарх Ириней е Мирослав Гаврилович. Той е роден през 1930 г. в село Видово, близо до град Чачак. Завършил е гимназия и семинарията в Призрен, Богословския факултет на Белградския университет. Подстриган е за монах през 1959 г. от патриарх Герман. След това завършва аспирантура в Атина и през 1974 г. е избран за епископ Моравски. За патриарх на Сръбската православна църква е избран на 22 януари 2010 г.

Пълната титла на сръбския патриарх е Печки архиепископ, Белградско-Карловачки митрополит, Сръбски патриарх. Той е глава на СПЦ, председател на архиерейския събор, на архиерейския Синод на патриаршеския съвет, отбелязва ТАСС.

Избира се на заседание на архиерейския събор с участието на епископите не по-късно от три месеца след смъртта на предишния патриарх. Кандидати могат да бъдат действащите епископи, които управляват епархиите си не по-малко от пет години.