Изследване чрез мултиплексния PCR тест показа: вече има доказани случаи при хора с COVID

И грипът е тук! Вече има хора, заразени едновременно с грип и с коронавируса. Това установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация за специфична диагностика.

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

Изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. Пред “24 часа” тя коментира, че появата на случаите не е изненадваща. Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип.

Единият доказан случай е на човек с онкологично заболяване и поради това с уязвима имунна система, но другите двама са имали само леки подкашляния. Самият факт на коинфекции не е смайващ по същността си, ако може да се говори за новина, това е, че вече е започнало и разпространението на грипа.

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за COVID. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите.

Теоретично грипни вируси може да се открият и през лятото, но масовото разпространение е през студените месеци. За България пиковете обикновено са през януари - февруари, а ако тръгне втора вълна, най-често се развихря през март с друг щам. При такъв сценарий човек може да бъде “повторен” от грипа – да изкара и двата преобладаващи варианта за сезона.

Тази зима се очаква усложнена обстановка поради пандемията.

Последствията от заразяване с грип и COVID едновременно все още не са ясни, но сега повече от всякога е сигурно, че е по-добре да се ограничи грипната епидемия. Най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация, напомни преди ден офисът на СЗО за Европа. В научните среди се оформят две водещи хипотези за предстоящите месеци: когато се обединят двата типа вируси, ще се влоши драстично протичането, или новите ни хигиенни навици и носенето на маски всъщност могат да намалят разпространението на грипа. Втората версия е очаквана в държавите, в които има респект към правилата и обществена загриженост те да се спазват. 

Никой не може да предвиди колко тежък ще бъде грипният сезон. Но има някои добри новини от южното полукълбо, където активното време за инфекцията приключва. В Австралия, Чили, Нова Зеландия процентите са безпрецедентно ниски. Обяснението на специалистите по обществено здраве е, че правителствата са приложили толкова добре стратегиите за контрол на коронавируса - дистанциране, миене на ръцете и носене на маски, че грипът не е имал шанс да разгърне потенциала си на респираторна инфекция. Оптимистите се надяват да стане така и в северното полукълбо. Разпространението на COVID обаче е повече от тревожно, у нас също се отбелязват рекорди.

“Екипът ни работи с максимално натоварване и без почивка - каза проф. Аргирова. - В нашата лаборатароия положителните тестове за коронавируса през последните дни вече са повече от половината от всички направени.”