Решението да забравиш пържолата и наденичките е мотивирано от етични или здравни подбуди

Почти една трета от британците са намалили консумацията на месо през последната година, съобщава лондонската организация за проучване на социалните нагласи.

Според сондажа 29 на сто вече ядат по-малко месни продукти, 9 на сто възнамеряват да го направят или напълно да се откажат от месото, а 3 процента са станали вегетарианци или вегани, съобщава в. “Индипендънт”.

Решението да забравиш пържолата и наденичките е мотивирано от етични подбуди или от убеждението, че червеното месо вреди на здравето.

Но какво става с тялото, когато минете към такъв режим на хранене? Ето мнението на специалистите.

Свалят се килограми

Екип от медицинския факултет на университета “Джордж Вашингтон” в САЩ се опита да изчисли колко се отслабва, ако всеядният човек реши да наблегне на растителната храна, главно плодове и зеленчуци.

Изследването, базирано и на предишни подобни проучвания, показа, че участниците в тестовете, които са се отказали от месото, са изгубили средно 4,5 килограма, без да следят калориите при хранене или да увеличават физическите упражнения и спорта.

Променят се

стомашните бактерии

Казват, че човек е това, което яде. Храненето влияе на храносмилателната система, както и на всеки орган в тялото. Според изследване, сравнило стомашните бактерии у хора, ядящи всичко, вегетарианци и вегани, показа, че те са различни при трите типа.

Но най-голяма е разликата между всеядните и веганите, които не консумират никакви животински продукти. Според учените от Университета на Ню Йорк у веганите има повече щадящи стомаха видове бактерии.

Възможен е

хранителен дефицит

Балансираната и обмислена вегетарианска или веганска диета по принцип не лишава организма от достатъчно хранителни вещества. Но такива хора по-трудно си набавят желязо, витамин D, витамин В12.

В такива случаи специалистите съветват да се ядат повече бобови растения като фасул и леща, както и ядки, плодове, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнени, мюсли, обогатени с желязо. За витамин В наблегнете на закуски с квас и соеви продукти.

Млякото, яйцата, някои мазнини са източник на витамин D.

Намалява риска от рак

СЗО класира храните от обработено месо – колбаси, бекон и др., като канцерогенни наред с формалдехидите, гама-лъчението и цигарите.

Червеното месо също се свързва с опасност от рак. Консумацията само на 50 грама обработено месо или два резена бекон на ден повишава риска от рак на стомаха с 18 на сто, застрашено е и дебелото черво, твърдят от Световната здравна организация.

Пази от сърдечни болести

Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и дори риба, показва британско изследване.

Свързаните с този вид хранене по-ниски нива на холестерол и кръвно налягане, предпазването от затлъстяване са основните причини за подобряването на цялостното здравословно състояние.

Отказът от месо намалява възпаленията в организма, особено продължителните и хроничните, които водят до ред заболявания като атеросклероза, инфаркт, инсулт, диабет, автоимунни болести.