Ако след пилотната фаза издържи независима оценка, онлайн терапията с песни и упражнения за дълбоко дишане ще е достъпна в интернет, обещава екипът от британски лекари и артисти

Английската национална опера и лекари от университетски болници в Лондон стартират проект за дихателна рехабилитация. Замислен е като помощ за пациенти, които се възстановяват от COVID. В основата на програмата ENO Breathe - “ENO Дишай” са техники, които певци на операта ENO използват. След експертна медицинска оценка видеоклипове с техники и изпълнения може да се появят в интернет. Своеобразната терапия използва като инструмент за подобряване на дишането и тревожността приспивни песни от различни култури и континенти. Чрез виртуален контакт участниците пеят традиционни песни за лека нощ и слушат оперни приспивни песни, заснети специално за проекта. Курсът е шестседмична програма за самопомощ, която след пилотната фаза ще премине оценка дали може да се разшири през следващите месеци до общодостъпна. СНИМКА: ФЕЙС.БУК НА English National Opera

СНИМКА: ФЕЙС.БУК НА English National Opera

Приспивните песни са кратки, запомнящи се и в масовия вокален диапазон, което ги прави достъпни за всички. Целта, разбира се, не е хората да станат певци, а да подобрят работата на белите си дробове чрез много приятния вид рехабилитация.

Авангардната пресечна точка на изкуството и здравето може да осигури истински и устойчиви ползи за общността в дългосрочен план, смятат инициаторите.

Виждаме все по-често как изкуствата дават възможност на медицината да създаде по-добра терапевтична концепция и да подобри качеството на живот на пациентите с приятни преживявания при лечението на различни състояния. Концепцията “ENO Дишай” е началото на предстоящи мащабни проекти, убеден е д-р Майкъл Диксън от Империал колидж.

След опита с 40 доброволци пилотната програма ще премине през строга външна оценка за достъпност и уместност при хора с дихателни затруднения.