Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции.

Д-р Пенков обясни, че тези 2593 флакона, които са доставени днес, могат да покрият лечението на 260 човека в интензивното отделение с които може да се покрие лечението на 260 човека в интензивно отделение, предава "Дарик Нюз".

„Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни“, посочи още той.

Заместник-министърът на здравеопазването обясни и при кои пациенти не се препоръчва използването на „Ремдесивир“.

„Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко състояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са средно-тежки пациенти . От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците“, коментира той.

„Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следващите дни“, допълни Пенков.

Той посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като подчерта, че следва ритмично доставяне всеки месец по 6000 флакона.

Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.

"Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение", каза началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремедесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение. Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение“, посочи още той.

Професор Мутафчийски обясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, но поясни, цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, вече е изчерпано“.

„Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка“, отговори той на въпрос дали новите количества от лекарството ще стигнат.

Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че предстои да се види какво количество от медикамента ще има за ВМА.

„Противопоказанията са доста дискутирана тема, за този препарат, но отново може да се каже със сигурност, че алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането на този препарат“, коментира още началникът на ВМА.