Шуменският лекар д-р Милен Чолаков, който се зарази с COVID и го пребори, трогна отново с думите си. Този път ги отправи към лекарите, медицинските сестри и санитарите.

“Със състрадание, емпатия, висок професионализъм, голям кураж и търпение лекарите оказват качествена медицинска грижа на всички болни. Благодаря на ръководството на болницата, което в условия на тежка вълна от COVID запази самообладание и организира материален и кадрови ресурс за борба с тази болест”, написа в профила си във фейсбук общопрактикуващият лекар. Д-р Чолаков вече е изписан от болница и си е у дома със семейството, което беше в карантина, докато той лежеше в инфекциозното отделение на МБАЛ.

“Сега е много важно преболедувалите или тези, които са си вкъщи, да са в психически покой. Трудно време е, повярвайте! Като че ли всичко се пренарежда - и животът, и здравето”, каза за “24 часа” д-р Чолаков. Като в риалити шоу докторът разказва за усещането да те хване непознатият и страшен вирус, да ти вземе силите, но и да запазиш надеждата, че си по-силен от него. Жали за лекарите, които са на предела на силите си, оставени без помощ от колеги в тежката битка. Сравни ситуацията с Армагедон.

Д-р Чолаков се заразил в кабинета си, където от сутрин до вечер гъмжи от пациенти.

“Заразяването вероятно е станало, докато преглеждам, макар че бях със сериозни предпазни средства - шлем, маска, ръкавици. Някак се проби защитата”, описва докторът.

Още през пролетта д-р Милен Чолаков заговори за нуждата от лични предпазни средства на джипитата - тогава те бяха дефицит. Искаше чрез Областния кризисен щаб да бъдат намерени, дори да се наложи лекарите сами да си ги платят.

Докато бе в болницата и виждаше света само през прозореца, дойде и тъжната вест - почина майка му, която бе на легло. Не можа да я изпрати.

Заради искреността си за болестта, за състоянието на лекарите, оставени без помощ от колеги срещу вируса, за състоянието на болницата, той получи кураж и подкрепа. Дарена му бе и реконвалесцентна хиперимунна плазма и експерименталното лечение повлия добре на състоянието му.

“Наистина действа, приятели, истински антидот за COVID е. Веднъж влята - мощно обезврежда и ликвидира вируса”, написа д-р Милен Чолаков от Шумен. Той бе категоричен, че преболедувалите COVID могат да спасят животи чрез даряване на кръв за реконвалесцентна плазма.