За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Това каза в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия с граждани за коронавируса.

"Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му - иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", посочи Мангъров. Според него вирусът не е изкуствено създаден. По думите му периодично през няколко години в човешката популация навлизат подобни инфекции. 

"80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация", подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания. 

"Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", каза още инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали.

Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията. 

"Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той. И подчерта, че става въпрос за заразени, болшинството от които са без симптоми. Болните от вируса у нас по думите му били няколстотин души в болниците.

Мангъров смята, че в момента трябва да се прави изследване за антителата, за да се установи какъв процент от населението е прекарал инфекцията, и да се направят прогнози.

"Напълно безсмислено е да се затварят училища и вузове. Усилията да се съсредоточат към хората, които са рискови", препоръча той. И добави, че "най-затворените и маскирани държави" сега били в челото на черната класация.

"Ако продължаваме сляпо да им подражаваме, можем още по-силно да се гръмнем в крака", каза Мангъров. Той изрази съмнения и относно компетентността на членовете в националния оперативен щаб. 

В Пловдив инфекционистът бе по покана на АБВ, но уточни, че идвал като лекар, а не по партийни пристрастия.

Председателят на партията Румен Петков постави въпроса защо няма информация колко аутопсии са направени, за да се видело каква е причината за смъртта. Срещата с Мангъров се състоя в Дома на културата в Пловдив

Срещата с Мангъров се състоя в Дома на културата в Пловдив