Един от най-ранните известни писмени медицински документи на древните египтяни, наречен Еберския папирус, датира от около 1500 г. пр.н.е. Този дълъг 20 метра свитък описва над 850 растителни лека. Билкови средства са били използвани и в гръцката, традиционната китайска и индийската медицина (Аюрведа). Билколечението съществува от много дълго време - и с основание, защото има хиляди билки с многобройни употреби, насочени към различни органи и системи в човешкото тяло. Състоянията на белия дроб например ефективно се повлияват от даровете на природата.

Билковите сиропи за кашлица могат да бъдат превъзходна алтернатива на лекарствата с рецепта. Направени изцяло от естествени съставки, те носят полза в краткосрочен и дългосрочен план. Ето какви са предимствата им:

* Билковите лекове са по-щадящи и обикновено нямат странични ефекти за разлика от конвенционалните лекарства. Билковите съставки се понасят добре от повечето пациенти, което ги прави безопасни за по-продължителна употреба.

* Нежен натрупващ се ефект. Многократният прием на билкови препарати води до увеличена ефективност в сравнение с първата доза. Билковите сиропи за кашлица са известни с дългосрочните си ползи, особено при хронични състояния.

* Предлагат се редица билкови добавки, подходящи за деца. Те оказват деликатно действие върху растящия детски организъм, което не може да се каже за медикаментите с рецепта, имащи в повечето случаи странични ефекти.

* Подсилват имунната система. Някои напълно натурални сиропи съдържат билки като исландски лишей, астрагал, мащерка, хвощ и лечебни гъби, ако трябва да посочим само няколко, които помагат за подсилването на имунната система. Така те подобряват способността на тялото да се бори срещу грипа и простудата.

Кордицепсът е лечебна гъба, която оказва позитивен ефект върху белия дроб. Подходяща е за използване при различни респираторни проблеми, свързани със засегната имунна система. Благодарение на способността й да укрепва белия дроб, тази гъба често се прилага при кашлица и хронични белодробни проблеми като астма, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и емфизем.

Ехинацеята е друго лечебно растение, което не само укрепва имунната система, но влияе добре и при започнала настинка с прояви на кашлица.

Някои изследвания демонстрират, че вземането на ехинацея ще помогне да се изправите срещу простудата по-лесно - може да намали риска от разболяване с около 58% и да съкрати продължителността й средно с 1,4 дни.

Може ли да се прилага при COVID-19? Изследване от 2020 година показа, че продукт, съдържащ екстракт от ехинацея, би могъл да помогне за предотвратяване на тежки респираторни заболявания, причинени от коронавируси. Но то не е проучило ефекта конкретно върху вируса, който предизвиква COVID-19, и действието е било изпробвано само върху клетъчни линии и вирусни частици, а не върху хора. Засега не съществуват категорични доказателства, че ехинацея или някоя друга съставка в билков продукт може да предотвратява или да лекува тежки респираторни заболявания, в това число COVID-19.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.