Заболеваемостта от COVID-19 в Ловеч е на границата до "червено", като на 24 октомври с показатели 117.5 на 100 000 все още е в "оранжевата" зона, но след 119.9 на 100 000 влиза в рисковата зона. Това стана ясно от данните на РЗИ-Ловеч, изнесени по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса, проведено днес.

Отчетена бе тревожна тенденция, повишен брой на положителни случаи на заболели и контактни лица. Общинският щаб след обсъждане прие мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в общината. Предложенията са отправени към директора на РЗИ-Ловеч за въвеждане.

Считано от утре Щабът въвежда на територията на Община Ловеч следните мерки:

1. Възлага на директорите на училища на територията на общината да предприемат мерки за ограничаване на достъпа на външни лица до територията на учебните заведения, включително физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица, с изключение на формите на ЦПЛР-ОДК;

2. В сградите, в които се осъществява читалищна дейност, са допустими мероприятия само ако са съгласувани предварително с Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч;

3. В обредните зали на територията на Община Ловеч при провеждане на радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица, при спазване на противоепидемичните мерки;

4. Преустановява се издаването на разрешения за удължено работно време на обектите за хранене и развлечения на територията на Община Ловеч до второ нареждане.

Общинският оперативен щаб препоръчва на директора на РЗИ-Ловеч да издаде заповед за преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч. Същото се отнася за посещение на заведения за хранене след 23 часа на територията на Община Ловеч.

В началото на заседанието кметът Корнелия Маринова представи доклад за направените по график от общински служители за миналата седмица проверки, те са над 160. Докладът е изпратен до РЗИ. Своята дейност отчетоха от полицията, БАБХ, МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" и "Спешна помощ".

В общината контактните деца към момента са 81, на домашно лечение са пет болни деца, учителите са трима, като двама са от детски градини.