Специалисти от Красноярския научен център на Руската академия на науките (РАН) са добавили магнитни наночастици към мехлем за изгаряния на антибиотична основа. Така полученото ново лекарство убива повече патогенни бактерии и заздравява тъканите по-бързо, предаде ТАСС.

Учените обясняват, че магнитните частици в мазилото допринасят за по-бързото проникване на антибиотика в тъканите и съответно за по-бързото заздравяване на изгарянията.

"Самите магнитни частици, разбира се, не могат да бъдат лекарствено средство. Използваме ги като носител на медикамента. Под въздействието на магнитно поле наночистиците усилват проникването на антибиотика в дълбочина, допринасяйки лечението да стане по-ефективно", обясняват изследователите, цитирани от БТА.

Учените са добавили към антибиотика частици магнитен ферихидрит, тъй като този минерал се синтезира от бактерии, което го прави биологично съвместим с човешкото тяло.

Медикаментът вече е тестван върху лабораторни плъхове. Три дни след започването на лечение с мехлема при гризачите се наблюдава значително подобрение. След 10 дни кожата се възстановява.

Изследователите обясняват, че използването на ферихидритни частици е изгодно, тъй като те могат да бъдат получени по-бързо и лесно от синтетичните. Освен това въпросните наночастици не са токсични за живите организми.

Учените планират да проведат допълнителни изследвания за приспособяване на лекарството към човешкото тяло.