Аспиринът може да намали риска да възникне необходимост от интубиране на болни с COVID-19, сочи изследване на учени от Солунския университет "Аристотел", предаде телевизия Скай.

Гръцките учени са анализирали информация за 412 пациенти с COVID-19 (със средна възраст 55 години, от които 59,2 процента мъже) от база данни за пациентите в четири големи болници в САЩ.

Сред пациентите с COVID-19 употребата на аспирин се свързва със съществено по-ниска вероятност от механично обдишване (интубация) и от постъпване в интензивно отделение, предаде БТА..

В публикацията, публикувана в медицинското списание "Анестезия и аналгезия" (Anesthesia&Analgesia), преподавателите от терапевтичната клиника на медицинския факултет на Солунския университет Евстатиос Кастритис и Танос Димопулос обобщават резултатите от изследването.

Те пишат, че досега не е било публикувано изследване, което да оценява връзката между аспирина и намаления риск от интубиране на пациентите, въпреки че това е едно от лекарствата, които се използват от много пациенти, които се нуждаят от лечение за Ковид-19.

От пациентите в проучването 314 или 76,3 процента не са приемали аспирин. От онези, които са приемали, 75,5 процента са го взимали преди постъпването си в болница, а 86,7 процента - в рамките на 24 часа след постъпването си. Средната доза била 81 мг, а средната продължителност на приема - 6 дни.

Пациентите, които приемали аспирин, имали в по-голям процент история на високо кръвно налягане, диабет тип 2, коронарна болест и бъбречни заболявания. Процентът на пациентите, които са приемали азитромицин, плазма от оздравели, дексаметазон, терапевтични дози хепарин, хидроксихлорохин, ремдесивир и тоцилизумаб, е бил еднакъв във всяка група.

Като се има предвид вероятното действие на аспирина за избягване на механично обдишване при пациенти с Ковид-19, тези резултати могат да бъдат клинично значими, подчертават изследователите от Солунския университет. COVID-19 се свързва с увеличено съсирване и микротромби в съдовата структура на белите дробове и това е едно от най-честите и сериозни усложнения. Аспиринът има известно антитромбоцитно действие и вероятно може да намали риска от подобни сериозни усложнения, дори когато се дава като допълваща терапия към хепарина.

Аспиринът е евтин, широко достъпен и с добре изследвана безопасност. Тези свойства, в комбинация с пилотните данни от изследването, са в подкрепа на нуждата от по-нататъшно проучване на ролята на ниски дози аспирин като възможно допълващо лечение на Ковид-19, смятат учените.