Зеленчуковите чипсове не са алтернатива на пържените картофи, също са вредни

Когато сутрин бързате и прегорите филийките си за закуска, първото нещо, което ви хрумва, е да остържете черното и да ги изядете. Може да не са съвсем вкусни, но печенето на нови ви се струва прекалено разточителство, когато трябва да излезете след минути. Само че този на пръв поглед невинен компромис крие голям риск.

“От онкологична гледна точка прегорялата филия е абсолютно забранена. Причината е, че когато се обработват на висока температура храни, богати на нишесте и въглехидрати, в тях

се появяват

токсични

вещества,

наречени

акриламиди,

които могат да навредят на вашето ДНК и след време да увредят имунната ви система. Колкото по-тъмнокафява е една храна, толкова повече акриламид съдържа”, казва английският професор Робърт Томас от Кеймбридж.

Той посвещава голяма част от професионалната си кариера да изследва каква е връзката между начина на живот и болестите. И твърди, че колкото повече го прави, толкова по-убеден става, че гените са само малка част от риска да се разболеем от рак. Големият фактор е как се отнасяме към телата си.

“Не ме разбирайте погрешно, в нито един момент не предлагам да се отказваме от традиционната медицина, тъй като съм виждал прекалено много пациенти с трагични резултати, когато са я загърбвали и са се опитвали да лекуват онкологични заболявания само с алтернативни методи”, каза Томас пред “Дейли мейл”. Той обаче има и пациенти, които са успели да удължат живота си с години благодарение на здравословно хранене, въпреки че лекарите са им давали само няколко месеца живот. Сред тях е 65-годишен мъж с напреднал рак на простатата, който успява да го стопира с богата на фитохимикали диета, която включва

ежедневен прием

на лучена супа и

купичка броколи

Според професора вече много хора знаят, че плодовете и зеленчуците са полезни, но все още малко ядат необходимото количество, а и някои ги подлагат на термична обработка, която ги прави направо вредни. Така например модерните напоследък зеленчукови чипсове от моркови и цвекло, които се представят като алтернатива на вредните пържени картофи, се оказва, че съдържат дори повече акриламид. По тази причина те са толкова “полезни”, колкото и прегорялата филийка, допълва Робърт Томас.  Силно препечените филийки са вредни.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Силно препечените филийки са вредни. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Затова е най-добре плодовете и зеленчуците да се ядат сурови, а нуждаещите се от термична обработка да бъдат готвени на слаба температура и без да загарят. Освен това е важно да се приемат такива, които са богати на фитохимикали. “Това са невероятни подаръци от природата, които придават на плодовете и зеленчуците разнообразните цветове, вкусове и аромати, като същевременно играят важна роля за укрепване на имунната система. По този начин намаляват риска от рак, деменция, артрит, сърдечни заболявания и инсулт. Освен това подобряват настроението, мозъчната функция и подпомагат възстановяването на мускулите”, обяснява Томас. Най-много фитохимикали има в кръстоцветните зеленчуци, сред които са броколи, карфиол, зеле, аспержи, кресон, брюкселско зеле, уасаби и хрян. Изследвания са показали, че те предпазват хората от погълнатите токсини, тъй като помагат за образуване на антиоксидантен ензим, който е важен за неутрализиране на вредното въздействие на замърсители като пестициди.

Бобови растения,

семена и

пълнозърнести

храни също

са ключови

източници на множество фитохимикали. Те помагат да се потиснат прекомерните нива на естроген, поради което намаляват риска от хормонално чувствителни видове онкологични заболявания като рак на гърдата и яйчниците.

Можете да си ги набавите лесно чрез лен, сусам, семки от тиква, слънчоглед и мак, варива като боб, леща и грах, киноа, елда и нерафинирани пълнозърнести храни, включително ръж, овес и ечемик, съветва професорът. Куркумата, лютите чушки, лукът, чесънът, празът и цвеклото също се нареждат сред намаляващите риска от рак храни.

На лекциите си за връзката между здравословното хранене и рака Томас често цитира данни от японско проучване, което до голяма степен е повлияло върху избора му да изследва този въпрос. То е направено върху оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки преди 75 години. Облъчването с радиация е довело до съществени изменения в тяхното ДНК и е увеличило съществено риска от рак. Въпреки това направено след 30 г. изследване показва, че степента на онкологични заболявания сред оцелелите значително се различава в зависимост от това дали са се хранили здравословно, или не. “Удивително е, че наличието на рак сред тези, които

не са пушили,

яли са малко

месо, много

плодове

и зеленчуци и са спортували активно, може да се сравни с това сред останалата част от населението, която не е пострадала от радиацията.

Това показва, че здравословният начин на живот е противодействал на риска, породен от ядрения взрив”, посочва ученият.

Той отбелязва,че податливостта ни към болести се наследява от нашите родители, но начинът на живот може да промени това радикално в една или друга посока. Използвани в храните химикали, пестициди и замърсители на въздуха е възможно пряко да увредят нашето ДНК или да нанасят непреки щети чрез процес, известен като “оксидативен стрес”, който води до натрупване на вредни частици - свободни радикали, в нашето тяло.

А и забързаният начин на живот ни поставя редица клопки, които може да имат отношение към този процес. Например много хора се бръснат под мишниците, докато се къпят, след което веднага си

слагат сух

дезодорант

срещу потене

Някои проучвания обаче смятат, че по този начин съдържащите се в тях парабени и алуминий могат да проникнат през кожата. И макар фармацевтичните компании да отричат такава възможност, те са откривани в отстранена тъкан при рак на гърдата. Въпросът все още е спорен и се нуждае от още проучвания, но въпреки това аз избягвам да използвам козметика срещу потене през повечето дни от седмицата, признава английският учен.