Коронавирусът може да попадне в организма чрез храна, потвърди директорът на института по биология и имунология проф. д-р. Сорен Хайрабедян.


„Това може да стане, ако някой се изкашля в храната – обясни пред Нова ТВ специалистът. – При тази ситуация PCR тестът може и да не хване вируса, защото заразата идва през стомаха, а не през носа. Ще има симптоми като диария.“

Проф. Хайрабедян разказа за случай, в който пациент с признаци на заболяването се изследва три пъти за Covid-19 и чак на четвъртия тест дава положителен резултат.

„PCR-ът е надежден като методика, но хората трябва да знаят че няма тест, който да е на 100% доказателствен.“

Експертът смята, че е време да се премине към друго ниво на защита, което включва респираторни маски.

„Личните предпазни средства трябва да преминат към нов клас. Необходимо е да се използват респиратори. Има подобни за многократна употреба. При помещения с много хора могат да се използват апарати с UV лъчи, които да въртят въздуха“, добави проф. Хайрабедян.