И светът чупи пореден рекорд - 428 000 за 24 ч

За 10 дни заразените в Европа са се увеличили двойно и за първи път дневните положителни случаи минаха 200 000, предаде Ройтерс. На 12 октомври регистрираните дневни случаи на Стария континент бяха 100 000. Най-голямото увеличение е в страните от Южна Европа. В четвъртък са отбелязани рекорди в Италия, Австрия, Хърватия, Словения и Босна. Общо заразените в Европа от началото на пандемията са 7,8 милиона, а починалите - 247 хиляди. Рекорден дневен ръст на инфектирани бе достигнат и в света - 427 819 пациенти за денонощие.

За да бъде ограничена заразата, Франция, Гърция и Северна Италия наложиха вечерен час. Във Франция ще го спазват жителите на Париж и още 8 големи града след рекорд от 42 000 заразени за ден. Мярката засяга 46 млн. французи и бе удължена до 6 седмици. Хората не могат да напускат домовете си от 21 ч до 6 ч сутринта. “Следващите месеци ще са тежки”, обяви премиерът Жан Кастекс.

Използването на маски на открито става задължително, обяви в четвъртък вечер гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. В най-засегнатите градове като Атина и Солун вечерният час ще е от 0,30 до 5 ч.

Малта пък въведе задължителен PCR тест за пристигащи от България. Той трябва да е направен 72 ч преди влизането в страната. В противен случай пристигащите ще бъдат подложени на тест на място или ще бъдат под 14-дневна карантина.

Белгийската външна министърка Софи Вилменс, която бе премиер на страната при първата вълна на пандемията, е настанена в реaнимация с COVID-19. Според екипа на 45-годишната Вилменс тя е в стабилно състояние и може да общува. Белгия е сред страните с най-висока смъртност от коронавирус в света.

Чехия, в която положението се влоши рязко, зове за помощ от поне 300 военни лекари от ЕС и НАТО. Министърът на здравеопазването на страната Роман Примула е на път да изгуби работата си заради скандал, свързан с нарушаване на собствените му правила. Той бил заснет от папараци да излиза от заведение противно на наложените мерки. Министърът бил и без маска. За разлика от него кметът на Прага Зденек Гржиб даде положителен пример - записа се да работи като доброволец в болница. Той има медицинско образование, но не е практикувал като лекар.