Здравният министър проф. Костадин Ангелов да актуализира Националния план на Република България за готовност при грипна пандемия до един месец. Това решиха депутатите със 170 гласа “за” и един въздържал се.

Днес здравният министър бе изслушан от депутатите в парламента за действията на правителството по време на пандемията от коронавирус по искане на БСП.

Защо при седем безсимптомно заболели държавата беше затворена, а при над 1300 не се вземат никакви мерки?, попита по време на дебатите депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Настоя министърът да отговори и как ще прецизира финансирането, защото не можело след седем месеца от началото на кризата в социалните мрежи да има призиви за дарение на маски, дезинфектанти, храна и други. “Това трябва да спре”, категорична бе Джафер.

Ситуацията изисква адекватни мерки. Вие предлагате някакво решение, но искаме да чуем каква е ситуацията с медицинския персонал извън областните центрове. Този проблем е много сериозен в малките градове. Има ли ясна стратегия и вариант, с които наши колеги лекари от извънболничната помощ могат да бъдат прехвърлени да помагат на първа линия?, попита пък Джевдет Чакъров от ДПС.

Меко казано съм изненадан, че колегите от ГЕРБ в този толкова важен дебат не взеха никакво отношение. Защо се блокират най-големите болници? Днес видях предложение - всички болници да имат отделение за COVID-19. Давам моето мнение, че това предложение е добро и има смисъл да се премисли като така ще се оставят националните болници да свършат своята работа, каза червеният Георги Михайлов. И също запита какво се прави, за да се опазят медицинските кадри.

Парламентарната група на ГЕРБ приема призивите за консолидиране на нацията и ще подкрепи проекта на решенията, въпреки че той няма нищо общо с предмета на питането към министъра, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея България е дала възможност още от началото на здравната система да се подготви, но нямало държава в света, която да е изготвила мерки, които да са ефективни на 100%.

Не знам за какъв реалистичен план говорим за COVID-19 и за каква респираторна инфекция. Предлагам ви да се хванем здраво за фактите. Грип и COVID-19 са две абсолютно различни неща, които нямат нищо общо, настоя в отговор на депутатите здравният министър проф. Костадин Ангелов. И направи сравнение между двете, за да го разясни за депутатите.

За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова неясни неща за коронавируса? Реалистичен план се прави на база научни доказателства. Затова считам, че да се направи план, подобен на този за грипа, е невъзможен. По отношение на плана за грипната епидемия - той е ясен на всички, изготвен е 2007 г. и реализиран през 2012 г. така че той може да бъде осъвременен, каза още той. Настоя, че в момента грип у нас няма, а ще дойде в края на ноември, като пиковете се чакат през януари и февруари.

Категорично не отговаря на истината, че има писмо от министъра на здравеопазването служители на РЗИ по места да не получават възнагражденията си, каза още той. Каза още, че неосигурените лица, заразени с коронавирус, се обслужват по същия начин, както и преди

Да, нямаме достатъчно подготвени специалисти и по-специално инфекционисти. И може би COVID-19 беше това, от което се нуждаехме, за да видим здравната система в нейната цялост. Всички инфекциозни отделения получават допълнителен финансов ресурс от 1-и август, каза още той.

Предприели сме действия за прехвърляне на лекарите и са започнали разговори между различните звена и областни администрации, разбира се това зависи и от тяхното желание, но ние сме готови да отпуснем и допълнително пари, за да получат те допълнително възнаграждение. Няма блокирани болници, г-н Михайлов, допълни Ангелов.