Действай, а не само разсъждавай, фиксирай се върху момента, съветват будистите

Два принципа от философията на дзен, които обогатяват собствения ви живот и този на хората около вас, гласят: “Действай, а не само разсъждавай” и “Бъди внимателен към ставащото в настоящия момент”.

Легендарният будистки монах Бодхидхарма накарал учениците си да изгорят своите писания, защото виждал как стават роби на словата, вместо да практикуват учението, съдържащо се в тях. Принципът на вековния източeн дзен будизъм е “Действай, а не говори”, пише рускoто издание “Самопознание”. Той проповядва, че

пътят към майсторството

минава през практиката,

нужна за придобиване на съответни навици всекидневно в течение на много години, а не само чрез задълбочено четене и изучаване на техники и умения.

В източната традиция акцентът се поставя върху практиката, докато на Запад тя пада върху словото и обучението. Когато будистът се занимава под ръководството на наставника си, било то по дзен, ци гун или друга медитативна система, той напълно му се доверява и прави всичко, което му се казва. Самата мисъл да спорят с него и да го питат защо се прави това или онова, въобще не хрумва на учениците.

Това би било израз на недоверие към ментора, казва инструкторът по ци гун Руслан Мамедов. На много по-късен етап се придобиват теоретически знания, които обясняват предишния опит, допълва той.

Мнозина представители на западната култура и философия биха сметнали това смирение за неразумно. Те се отнасят с педагога като с равен, държат се непринудено и дори смятат за вредно винаги да са съгласни с него.

При дзен отношението към наставника е различно. Той е всичко – повече от баща, неоспорим авторитет, продължава Мамедов. В школите на будизма знанието, макар да се цени, винаги се поставя по-ниско от опита.

Дзен е древна традиция на три азиатски култури – индийска, китайска и японска. Основна практика е медитацията, а целта е да познаеш своя ум и света и да се впишеш в ежедневния му ритъм по най-добрия начин. Дзен медитацията може да помогне на

днешния забързан човек

да усмири ума си и да

надникне в подсъзнанието

си, да се срещне с истинския си Аз. Ако се прилага последователно, това действа както срещу стреса, така и върху начина, по който се храним, работим и се борим с вредните навици.

Основен принцип на дзен школите е: влагайте сърцето и ума си във всичко, което правите, и го правете внимателно. Иначе едва ли ще постигнете добри резултати. Монасите от клона на будизма Тхеравада например всеки ден

медитират при ходене –

осъзнават всеки момент,

когато кракът им стъпва

или се отделя от земята

Не се отвличайте с мисли за офиса и предстоящите задачи, за проблеми и близки хора. Така изработвате внимание към действието на момента. Извън духовния смисъл ще имате и съвсем конкретни ползи – не само ще намалите стреса, но и ще избегнете риска да се спънете, да паднете и да се раните.

Тази внимателност се постига, като постоянно си напомняте какво трябва да правите осъзнато. Когато четете тези редове, трябва да вниквате в смисъла, а не просто да се плъзгате по редовете. Обръщайте внимание на стила, на стола, върху който седите, на стаята, в която се намирате. Потопете се изцяло в момента, съветва Мамедов.

По дзен

храненето е

особено важно

Когато ядете, осъзнавайте вкуса и консистенцията на всяка хапка, допирът ѝ със зъбите, минаването ѝ през хранопровода. В практически план това засилва удоволствието от храната, насищате се по-бързо и не трупате излишни килограми.

Когато наставниците казват, че дзен – това е начинът на ядене, на съзерцание през прозореца, на обмен на поздрави, те подразбират абсолютно внимание във всеки момент. В началото за него се изискват големи усилия, за да се постигне внимание към всичко, което вършите във всеки отделен момент. Но постепенно това поведение става навик. У дома някои непрестанно си търсят очилата, портмонето, теле фона, защото мислят за друго, когато ги оставят някъде. В състояние дзен това не може да се случи, защото мисълта е върху момента. Практикувайки го, ще се фиксирате върху това, което се случва около вас, а с времето - и вътре във вас.

Умът ви ще стане по-остър

и ще цените всеки момент от живота си и този на другите, казва Мамедов.

Когато мислите ви се освежат и напълно осъзнаете, че живеете, а не просто съществувате, вие сте способни да оцените прелестта на заобикалящата ви среда. Наблюдавайки цветята, ще усещате техния аромат и красота. Вглеждайки се в песъчинката, ще откриете в нея целия Космос.

Водени от състояние на дзен, интуитивно ще усетите взаимовръзката на всичко и всеки във Вселената. Това ще ви изпълни с необяснима благодарност. Независимо от жизнения ви статус ще почувствате радост от живота, която ще поискате да споделите с другите.

И може би в момент на прозрение за мъдростта на дзен внезапно у вас ще се пробуди разбиране, че щастието съвсем не е в богатството, славата и могъществото. Дзен в настоящия момент може да ви донесе радост, която не сте знаели, че съществува. Тази радост изначално ви е присъща, но я изпитвате едва сега, защото структурата на мислите ви се е променила, тоест променило се е отношението ви, а не някакви външни фактори.

Но помнете, че изменението в настройката на мисълта е третата, а не

първата крачка в

будисткото учение

за превръщане на

лошата карма в добра

А стъпките към нея са:

- избягвайте всяко зло;

- правете добро;

- изчиствайте ума си.

Който върши зло, дори да практикува всички описани методи, няма да намери вътрешна радост. Това е космическата истина: самата мисъл за злото, предхождаща злодеянието, осквернява съзнанието и неизбежно води до страдание.

Дзен ни показва пътя към пълната радост от живота и в рамките на нашия ежедневен смъртен свят ни учи да бъдем активни, спокойни, да запазваме свеж ум и бодрост във всеки момент. На духовно ниво той сочи пътя към постигане на най-голямата цел, към която всяко живо същество може само да се стреми – постигането на нова гледна точка, просветлението.