С близо 340 млн. лв. бюджетът на НЗОК минава 5 милиарда

Скъпите лекарства да са в отделно перо, предлагаше проектобюджетът на касата, но надзорът отложи идеята най-рано за 2022 г. 

20 млн. лв. ще бъдат платени на медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лекарски асистенти, които разкрият свои кабинети за превръзки, инжекции, нагревки и пр. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса, обсъден от надзорния съвет вечерта в понеделник. Средствата са заложени в резерва на НЗОК. 

Според последните промени в Закона за здравното осигуряване медсестри, акушерки, рехабилитатори и асистенти може да разкриват свои кабинети и да

сключват

договори с

касата

Предстои обаче да се обсъди механизмът, по който ще става сключването на договорите. Засега, ако някой от специалисти по здравни грижи реши да отвори такъв кабинет, може да го направи като сключи договор през ДКЦ или лекарска практика, към които да разкри своята практика. 

Нов механизъм за плащане на скъпите лекарства за редки болести предлагаше още проектобюджетът и за тях да има отделно перо в размер на 490 млн. лв. В бюджета не бяха  описани кои медикаменти точно ще се плащат по този начин, но обикновено това са за редки болести или безалтернативните терапии. Предвиждаше се и лимит за цената на тези лекарства - годишният курс с тях  да не надхвърля 3 пъти БВП на глава от населението. 

На свое заседание тази вечер обаче, надзорът реши да отмени това предложение, като го оставя на масата за обсъждане и прилагането му евентуално през 2022 г. 

Още за решенията на надзора след първото му заседания по бюджета виж тук. 

340 млн. лв. увеличение предвижда бюджетът на касата за 2021 г. Така за първи път парите за здраве ще преминат границата от 5 млрд. лв.

За поредна година

най-голям ще е

ръстът в парите

за болниците и

лекарствата

Догодина лечебните заведения ще разполагат с близо 127 млн. лв. повече (2,374 млрд. лв. срещу 2,247 млрд. лв. за 2020 г.), а за лекарства касата смята да задели 88 млн. лв. повече (1,332 млрд. лв. срещу 1,243 млрд. лв. за 2020 г.).

Средствата за джипитата ще са със 17 млн. лв. повече и ще са в размер на 261 млн. лв., а на специалистите - с 38 млн. лв., или общо 303 млн. лв.

Ръстът на парите за изследвания е с 6,6 млн. лв. (общо 100,9 млн. лв.) , а за дентални дейности - с 12,5 млн. лв. (общо 192,3 млн. лв.).

За клиниките, които лекуват пациенти с COVID-19, се предвижда отпускането на

допълнително

финансиране при

нужда

с решение на надзора на НЗОК. Това ще е възможно само при извънредна епидемична обстановка, а болниците ще трябва да отговарят на няколко изисквания - да имат работещо спешно отделение, интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла, да работят по минимум 20 специалности, разкрито отделение за интензивно лечение с не по-малко от 15 изцяло оборудвани легла, поне 900 души медицински персонал на основен трудов договор, минимум 1600 лекувани пациенти месечно и обособени не по-малко от 10 реанимационни легла за пациенти с коронавирус.

В проектобюджета се предвиждат и по-сурови санкции за изнасяне на лекарства, включени в забранителния списък заради недостиг. Глобата ще е 30% от стойността на изнесените лекарства, а при повторно провинение - 50%.

Здравната вноска остава 8%.