Очакването беше, че те ще бъдат разпространени в аптечната мрежа днес следобед

До края на седмицата се очаква противогрипните ваксини да пристигнат в аптеките и при личните лекари.

Ваксините вече ги има в България и започнаха да се разпределят в аптечната мрежа. Част от тях вече са доставени в някои аптеки в София, а утре те ще бъдат доставени в цялата страна. Количеството, което беше заявено тази година, е 70 000 ваксини, което е с 10 000 повече в сравнение с миналата година, предава БНТ

На личните лекари ще бъдат предоставени 180 000 ваксини. Те са безплатни и са за хора над 65-годишна възраст, които са с хронични заболявания.

Някои от тези пациенти обаче споделят, че се притесняват дали реално ваксините ще стигнат за всеки, който желае да се имунизира, тъй като миналата година част от джипитата не са получили нито една такава. 

Със застудяване на времето възрастните хора се притесняват от сезонния грип, но казват, че няма откъде да купят ваксина.

Притеснени са и общопрактикуващите лекари, защото хронично болните им пациенти искат тази година задължително да се ваксинират срещу грип.

"При мен са се записали около 8 процента от лицата над 65 години, но за съжаление миналата година не получих нито една ваксина, въпреки заявката и потвържденията. Така че хората останаха разочаровани и неимунизирани", коментира д-р Христина Димитрова от МБАЛ "Св. Клементина".

Нова поръчка за купуване на противогрипни ваксини тази година няма да има. Според фармацевти не се очаква и спекула с цените.