На 19 октомври празнуват българските лекари. За 17-та година Българския лекарски съюз дава отличия за постижения в медицината, предаде Би Ти Ви.

Наградата "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който се грижи за детското зрение.

Откриването на церемонията започна с минута мълчание и посмъртно отличие за лекарите, загубили битката с пандемията.

Сред отличените са началникът на Оперативния щаб - проф. Венцислав Мутафчийски, пулмологът д-р Александър Симидчиев, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, д-р Сибила Маринова и др.

В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

Лекарите си пожелаха догодина по това да се поздравяват с приключване на пандемията.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Александровска болница, проф. Борис Богов - директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф.Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница "Щерев".