„Първото нещо, което ме попитаха, когато ме поставиха в изолация, беше с какво ще платя”, разказва 33-годишният Франческо Персико за престоя си в американска болница пред в.”Кориере дела сера”. Той е зам. кмет на Ацано, провинция Бергамо.

Преди осем месеца се намирал в нюйоркски хотел с 41 градуса температура. Спомня си само как двама санитари със защитни екипи и маски го взели и транспортирали с линейка до болница. Другото, което Персико си спомня, е първият въпрос, зададен му веднага щом го поставили в изолация в интензивното - с какво ще плати.

Благодарение на факта, че имал здравна застраховка от фирмата, към която работел и която го пратила да строи небостъргач в Ню Йорк, Персико не извадил парите от джоба си, за да плати за 17-те дни в американската интензивна терапия. Сметката била 100 000 долара, а за 800-те метра с линейката дължал отделно 2500 долара. Или с други думи, по 8000 долара на ден в интензивна терапия, уточнява Персико.

Той разказва и с какво са го хранели в нея, при положение че носел кислородна маска – с хамбургери, пържени картофи и пица с кечуп. Тъй като не можел да ги яде, отслабнал 12 кг. Веднага щом излязъл от болницата, отишъл да си напазарува в супермаркета. Връщайки се по-късно в родината си, Персико стигнал до извода, че въпреки многото полемики в Италия за здравната система по време на пандемията, Америка не може да се мери с нея, що се отнася до способността й за управление на извънредни ситуации.