Температура, но само за два дни е имала българката Мария Спирова, която е част от доброволците изпитващи ваксината срещу COVID-19 във Великобритания, след поставянето на първата доза. Това разказа в сутрешния блок на Би Ти Ви Спирова.

Клиничното изпитване на ваксината продължава във Великобритания, Бразилия и още други държави между различни групи от хора, каза тя. Обясни, че в САЩ още не са възстановени тестванията, а в света имало четири ваксини, които са в напреднал етап. Великобритания пък вече е удвоила втората доза на ваксина, такава била сложена и на Спирова.

Ваксината ме предпазва от това да бъда разпространител. Някои от ваксините предпазват от това да го прекарате тежко, но не ви предпазва от това да бъдете разпространител, обясни тя. Разказа, че най-разпространеният ефект от ваксината е температурата, както станало и при нея, но й минало за два дни. След втората доза не вдигнала температура, а само чувствала отпадналост за кратко. Медиците пък й дали литература, която да чете и постоянно питали дали иска да продължи с тестването. "Гледат да ни държат информирани", допълва тя. На всеки десет дни давала и кръв на лабораторията, за да се следи състоянието й, а всяка седмица си правела PCR тест.

Реших да участвам, защото живеех в Лондон, когато вирусът ни удари и правителството реши да затвори Великобритания. Огромен шок е да видиш как Лондон спира. Но си давам сметка, че ние трябва да продължим с нормалния живот. Никой, независимо от това какво вярва за вируса, не може да продължи живота си и единственият начин това да стане е с измислянето на ваксина за тези, които са най-уязвими, категорична е тя. Разказа още, че се бърза с измислянето на ваксината, защото светът не може да изчака и да продължава да понася икономическите щети.

От нас в началото се очакваше да сме клинично здрави, но не се очаква да се пазим. През нас се тества дали една имунна система ще се справи по-добре с вируса от тази, на която е поставена и ваксина, обясни още Спирова.