Специалистите по физикална и рехабилитационна медицина разширяват и опциите за укрепване на мускулите и костите

По стандартния ред за достъп до безплатно лечение във ВМА се прилагат нови физиотерапевтични терапии за облекчаване на болка. Екипите на клиниките по физикална и рехабилитационна медицина разполагат с нови апарати, които вече се използват активно, съобщиха от болницата.

Единият апарат упражнява въздействие чрез радиочестотен ток с честота, която образува селективно ендогенна топлина - генерирана в самите тъкани. Така се стимулира естествен оздравителен отговор с бърз противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

Според доц. Христина Миланова, ръководител на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина, голямо предимство на апарата е, че дава възможност терапията да се съчетава с мануални техники. Постига се подобрение както след травми - наранявания, изкълчвания, счупвания, така и при дегенеративни и възпалителни заболявания на костите, ставите, сухожилията - артроза, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити, както и при неврологични диагнози като неврити, невралгии, радикулити.

Високоинтензивна магнитотерапия се постига с другия нов апарат. Чрез магнитно поле, което създава, се подобрява физиологичната проводимост на нервно-мускулния апарат и се постига обезболяващ ефект. Патентованата технология се прилага при остра и хронична болка от травми, неврологични и ревматологични заболявания.

По клинични данни трайно подобрение се постига при 87% от пациентите. Може да се прилага и като профилактика на усложненията след продължително обездвижване - за подобряване на храненето на тъканите и засилване на мускулатурата. Електромагнитното поле с висока интензивност засилва кръвообращението в засегнатата област и подпомага образуването на съдова и хрущялна тъкан.

Според производителя апаратъ т може да се прилага за лечение на централно двигателно увреждане, при което се появява спастичност. Въздействието се постига чрез въздействие върху гръбначното ниво на контрол на мускулния тонус.

Високоинтензивната магнитотерапия не е подходяща при тежка сърдечна и дихателна недостатъчност, за хора с пейсмейкър и за тези, които имат поставени метални импланти. Не се прилага и при онкологични заболявания, бременни, деца, състояние с висока температура или склонност към кървене.