Главоболието често е признак на неразположение, а не симптом на сериозно заболяване. Именно с усещане за тежест в главата започва настинка. Едва след това се появява дискомфортът в носоглътката. За да изпреварите по-сериозното неразположение се възползвайте от народните илачи - билков чай, студена баня за ръце, гореща горчична баня за крака и компрес от лук.

Чай от бяла върба, пачи очиболец и невен

Този чай е ефективен за облекчаване на болката. Той обаче може да раздразни стомаха, затова не го пийте, ако имате стомашни проблеми. Такъв чай е противопоказан за бременни жени.

Бялата (сребриста) върба има антисептично, тонизиращо, противовъзпалително, аналгетично и антипиретично действие поради съдържанието на салицин. Нашите предци са знаели за болкоуспокояващите му свойства още от 17 век.
Настойката и отварата от пачи очиболец има антиконвулсивно, хемостатично, антисептично, силно стягащо и диуретично действие.
Невенът има силни бактерицидни свойства.

Приготвяне: Смесете по 25 грама сухи листа от бяла върба, пачи очиболец и 15 грама сушен цвят от невен. Две пълни супени лъжици от сместа се заливат с 0,5 литра вряща вода и се оставят за 15 минути под капак да се запарва. Прецедете. Ако имате силно главоболие, изпийте веднага пълна чаша от чая. Ако болката е хронична, пригответе двойна доза и я пийте през целия ден.

Важно! При продължителна употреба на това лекарство правете почивка от 10 дни на всеки три седмици.

Студена баня за ръцете
Тази процедура ще помогне да се спре главоболието. Потопете ръката си в студена вода за няколко минути, след което я разтрийте енергично с кърпа. Бързо, необичайно, но помага!

Синапените бани на краката облекчават главоболието

Напълнете леген с гореща вода. Водата трябва да е толкова гореща, колкото ръката ви понася. Разтворете 2 супени лъжици синап. Потопете краката си в легена за 5 минути, като от време на време ги поливате до коленете. Изплакнете с топла вода и избършете до сухо. Обуйте си топли чорапи.

Компрес с лук при болки в гърба

Лукът под всякаква форма е идеално средство за профилактика и лечение на настинки. Компресът от лук може да ви помогне при болки в тила.

Нарежете лука на кръгчета и ги поставете около врата си. Покрийте с кърпа и увийте шал. Дръжте компреса 20 минути, може да почувствате парене, но е поносимо. След процедурата изплакнете врата с топла вода.