Прилагаме най-модерните неинвазивни и инвазивни методи за диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания, коментира д-р Ивета Ташева

Водещият интервенционален кардиолог с над 20 години опит д-р Ивета Ташева, д.м., оглави Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“. Тя ще надгради опита на екипа в болницата върху интервенционалното лечение и диагностиката на пациентите със сърдечносъдови заболявания чрез неинвазивни и инвазивни методи.

Клиничните интереси на д-р Ташева са с фокус върху лечението на многоклоновата коронарна болест и периферни съдови оклузии, а също и на ендоваскуларното лечение на исхемичен мозъчен инсулт чрез механична тромбектомия и супер селективна фибринолиза, остър белодробен тромбемболизъм, микарден инфаркт, ренална денервация, каротидно стентиране.

Д-р Ташева е била 8 години началник на катетаризационна лаборатория в частно лечебно заведение в столицата. Професионалния си път започва през 2001 г. в УНСБАЛ "Св. Екатерина" в София, като е работила и няколко години като инвазивен кардиолог в Университетска болница "Лозенец". Тя е

сертифициран специалист

по инвазивна кардиология, ангиология и инвазивна съдова медицина. Има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и ангиология, както и докторска степен по кардиология. Участва в множество национални и международни конгреси и семинари по специалността.

Има над 60 публикации в чужди и български списания.

Благодарение на нейния медицински опит „Софиямед“ ще продължи да развива Клиниката си по кардиология с акцент върху съвременното неоперативно лечение на структурните сърдечни заболявания. Болницата разполага с една от

най-съвременните ангиографски системи

у нас за диагностика и терапия на заболявания на сърдечносъдовата система. Апаратурата притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест. Годишно

през клиниката преминават над 3000 пациенти,

като при над 85% от тях се налага извършването именно на ангиография.

Д-р Ташева ще преглежда пациенти и в кабинет в ДКЦ „Софиямед“. Благодарение на опита си в областта на инвазивната съдова медицина ще работи в тясна колаборация и с екипа на Клиниката по съдова хирургия на болницата.

„Вярвам, че чрез моят опит, както и този на колегите от Клиниката по кардиология и като цяло на останалите специалисти от лечебното заведение, ще можем да предложим на българските пациенти още по-високо ниво на медицинска дейност. В комбинация със съвременната апаратура, с която болница „Софиямед“ разполага, вече прилагаме на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на съдовите заболявания“, коментира д-р Ташева.

Cъpдeчнocъдoвитe зaбoлявaния ca пpичинa зa 65% oт cмъpтнocттa в Бългapия, а окoлo 80% oт cмъpтните cлyчaи мoгaт дa бъдaт избeгнaти чpeз кoнтpoлиpaнe нa pиcкoви фaктopи кaтo пpeкoмepнa yпoтpeбa нa aлкoxoл, цигapи, пpиeм нa coл, липca нa физичecкa aктивнocт, виcoки нивa нa xoлecтepoл и пoвишeнo кpъвнo нaлягaнe, затлъстяване, казва специалистът.

В Световния ден на сърцето, който всяка година се отбелязва на 29 септември, екипът на Клиниката по кардиология на „Софиямед“ обявява

безплатни консултативни прегледи.

Те ще се проведат на 29.09.2020 г. от 10 до 16 ч. в ДКЦ „Софиямед“ БЛОК1 (бул. „Г.М.Димитров” 16), кабинет № 1 с предварително записване на тел. 0895 555 444 и 02 465 00 00.

„Профилактични прегледи за сърдечносъдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалния рисков профил. При наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ и насочени изследвания при установяване на абнормна находка“, допълва д-р Ташева.