Проф. д-р Галина Куртева е ръководител на Клиниката по медицинска онкология в София. Учредител на академията по онкология с почетен председател проф. Черноземски. Инициатор на конференцията МедикРОН заедно с ревматолози и невролози.

- Проф. Куртева, септември е месец за борба с рака на яйчниците. Какво заболяване е той?

- Ракът на яйчниците (овариалният карцином) е заболяване, което възниква от клетки на яйчника или фалопиевите тръби. Те започват да се развиват и делят неправилно и формират тумор. Засяга най-често жени над 50 г., вече в период на постменопауза.

Най-разпространеният тип е епителен рак на яйчниците. Той се открива при около 90% от случаите. 

Овариалният карцином е седмото по честота онкологично заболяване при жените в света. Всяка година около 240 000 жени чуват диагнозата. Европа е сред регионите с най-висок брой нови случаи - най-много са в източните и северните страни, а най-малко в южните.

Според Българския раков регистър за 2014 г. ракът на яйчниците е на 5-о място при жените в България с ниво 5,4%, като през 2014 г. са диагностицирани 800 случая.

- Кои са симптомите, за които трябва да внимават жените и при появата им да потърсят лекар?

- В ранните стадии симптомите са малко или липсват, което прави диагностицирането трудно. Симптоми има при напреднал рак: тежест или болка в корема или в малкия таз, подуване на корема, нарушения при уриниране, диария или запек, загуба на апетит или бързо засищане.   Но те често са налице и при хора, които нямат овариален карцином.

- Кои са факторите, които увеличават риска от този рак?

- Точната причина за развитието му не е известна. Смята се, че рискови са ранно менархе, късна менопауза, бременности, затлъстяване, мутации на гените BRCA1 и BRCA2. Факторите, намаляващи риска, са орална контрацепция и кърмене. Семейната история играе много важна роля за това дали една жена ще развие рак на яйчниците. Жени с роднина от първа линия с рак са изложени на по-висок риск. Жени с наследствен рак на яйчниците е възможно да развият болестта по-рано от жените с ненаследствен рак на яйчниците.

BRCA мутации са както наследствени, така и придобити. Установено е, че 25% от болните от този рак имат мутация. Унаследяването на мутация в BRCA1 увеличава риска от 15-45%, докато унаследяването на мутация в BRCA2 - 10-20%.

- Как се поставя диагнозата и какво лечение се прилага най-често?

- Диагнозата е трудна заради разположението на яйчниците. Това я прави късна, когато заболяването се усложнява с поява на асцит - вода в корема. Тя затруднява лечението и влошава прогнозата. Неявяването на гинекологични прегледи е още една причина за късна диагностика.

За определяне на терапията е задължително и образно изследване: компютърно, резонансно или позитронно-емисионно. Най-често се прилагат хирургично лечение, химиотерапия, таргетна терапия - в различна последователност и продължителност според стадия.

- Какви са перспективите в лечението на рака?

- В последните 10-15 г. настъпи нова ера в лекарственото лечение на туморите. Определят се мутации и се таргетират от прицелни лекарства. Навлезе и имунотерапията, прилагана при много туморни локализации - самостоятелно или в комбинация с цитостатици.

Целта на онколозите е да лекуват максимално индивидуализирано всеки, но най-важна е навременната диагностика. Ежедневно виждам болни в 4-и стадий, при които успеваемостта на лечението е ниска, а разходите - огромни.