Вписаният през 2017 г. като най-пълния човек на света в Книгата на Гинес мексиканец Хуан Педро Франко пребори коронавируса, предаде Франс прес.

Франко свали от 2017 г. насам почти 400 кг. Той каза, че битката му не е била никак лесна. "Изпитвах ужасни болки в главата и в тялото, имах висока температура и се задушавах", доверява 36-годишният мъж от дома си в щата Агуаскалиентес в Мексико, предаде БТА. 

Телесната маса на Хуан Педро Франко достигна до 595 кг. И въпреки че сега тежи "само" 208, свръхтеглото му и свързаните с него диабет, високо кръвно и хронична обструктивна белодробна болест играха срещу него в борбата му с Ковид-19.

"Пациентите с неговите диагнози карат с тежки усложнения заразата и шансовете им да се измъкнат читави от нея са много малки!", каза д-р Хосе Антонио Кастеняда, водил екипа при отслабването на Франко.

За да свали тегло, той минал през комплексно лечение и три операции. Преди това можел само да лежи в леглото си. За него се грижеше майка му, но тя бе отнесена от пандемията на 66-годишна възраст.

Мексико е най-засегнатата държава по детско затлъстяване и е втора при възрастните след САЩ. Този бич се оказа утежняващ фактор срещу Ковид-19 и една четвърт от регистрираните 74 400 смъртни случая от пандемията в Мексико се оказаха хора с наднормено тегло.