"Образователната система, за разлика от март сега е подготвена да работи в условията на COVID-19", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова по БНТ. "През лятото са разработени насоките за работа, както и решения при извънредните обстоятелства".

"Случаите на заразени учители и ученици не са масови, процентно учениците са 0,001 на сто. Надявам се, че няма да има такъв случай, в който цялата система, всички училища да затворят", добави тя.

"За определяне на праговите стойности, при които училищата преминават на дистанционно обучение, не отговаря министерството. Решението за карантиниране се взима след изследване на контактите, времето им и дали са били защитени учителите.

Ангажимент на директора е да осигури условията за безопасност на учениците, а за носенето на маски от тях отговорността е споделена между родители, учители и цялото общество.

"Нашите мерки са доста по-либерални от други страни, при нас маските в час не са задължителни. Задължително е в общите помещения да се носят маски", каза още Михайлова.

При заразен учител дали да се изследват учениците му решава здравната инспекция. Учителят според насоките на министерството трябва да отстои на разстояние от учениците и да е задължително с маска.