Само първолаци и осмокласници имаше при откриването на учебната година в училището "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Децата бяха на 1,5 м едно от друго. Учители с шлемове и ученици с маски - такава бе картината на церемонията.

Поздрави ги кметът Здравко Димитров. "Предстои ни много интересна учебна година. Пожелавам успех на всички. Вашите учители не ви обичат по-малко от вашите родители! Не забравяйте да играете", каза Зико.

И директорката Ирена Душкова подчерта, че всички - ученици, учители и родители, ги очаква по-особена година, но с общи усилия ще се справят с предизвикателствата на пандемията.

Преди да удари първият звънец, децата изнесоха кратка музикална програма. На влизане в класните стаи учителите сложиха шлемове, а хлапетата надянаха маски. Останалите класове бяха повикани в различни часове, за да не се смесват потоците.

Струпвания на ученици имаше и другаде в Пловдив. Пред бившия електротехникум повечето гимназисти стояха извън оградата, а в двора бяха предимно осмокласници. С маски излизаха и от гимназията по дървообработване. Същото бе и при бившия икономически техникум.