Група от 15 учени от 5 държави изпрати писмо до сп. "Лансет" вчера, в което са изложени съмнения в точността на ранните данни за руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, съобщи Ройтерс.

Съдържанието на писмото не беше разкрито. То показва нарастващите опасения в научните среди за безопасността и ефикасността на руската ваксина, която бе одобрена за използване, преди да свършат изпитанията, предава БТА.

Преди дни 26 учени, включително и тези 15, подписа отворено писмо до "Лансет", което публикува данни за ранни изпитания в московския институт "Гамалея". Те изтъкнаха, че имат съмнения за данните, защото много участници са с еднакви нива на антителата.

"Гамалея" засега не отговаря на писмото. Миналата седмица той отхвърли критиките на учените, които вече станаха 38. Институтът е пратил подробен отговор на първото писмо.

Първото писмо, публикувано в блога на Енрико Бучи от университета "Темпъл" във Филаделфия, привлече голяма международна подкрепа. Подписаха го учени от САЩ, Швейцария, Австралия, Индия, Русия, Великобритания, Япония, Германия, Канада. Новото писмо е подписано от експерти по вирусология, имунология, фармацевтика, медицинска етика, статистици. Повечето са италианци, но има и от Швеция, САЩ, Великобритания и Япония, каза Бучи. Той уточни, че главният редактор на списанието ги е поканил да уточнят доводите си и е писал до авторите за изследването на руската ваксина да отговорят.

Данните в "Лансет" са от първа и втора фаза на изпитанията на руската ваксина. На 26 август започна трета фаза с 46 000 участници.