Група от 15 учени от 5 държави изпрати писмо до сп. "Лансет" вчера, в което са изложени съмнения в точността на ранните данни за руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, съобщи Ройтерс.

Съдържанието на писмото не беше разкрито. То показва нарастващите опасения в научните среди за безопасността и ефикасността на руската ваксина, която бе одобрена за използване, преди да свършат изпитанията, предава БТА.

Преди дни 26 учени, включително и тези 15, подписа отворено писмо до "Лансет", което публикува данни за ранни изпитания в московския институт "Гамалея". Те изтъкнаха, че имат съмнения за данните, защото много участници са с еднакви нива на антителата.

"Гамалея" засега не отговаря на писмото. Миналата седмица той отхвърли критиките на учените, които вече станаха 38. Институтът е пратил подробен отговор на първото писмо.

Първото писмо, публикувано в блога на Енрико Бучи от университета "Темпъл" във Филаделфия, привлече голяма международна подкрепа. Подписаха го учени от САЩ, Швейцария, Австралия, Индия, Русия, Великобритания, Япония, Германия, Канада. Новото писмо е подписано от експерти по вирусология, имунология, фармацевтика, медицинска етика, статистици. Повечето са италианци, но има и от Швеция, САЩ, Великобритания и Япония, каза Бучи. Той уточни, че главният редактор на списанието ги е поканил да уточнят доводите си и е писал до авторите за изследването на руската ваксина да отговорят.

Данните в "Лансет" са от първа и втора фаза на изпитанията на руската ваксина. На 26 август започна трета фаза с 46 000 участници.Радонова
09/16/2020 09:27:46

И какво ги боли за руската ваксина? Защо не са така критични към Модерна или Зенека , които също нямат достатъчни потвърждения за ефикасност и безопасност. На хората им писва от тази нон стоп антируска пропаганда.

Тошо
09/16/2020 13:49:06

Раданова ,намести си горното чейне спрямо долното .

Георги
09/16/2020 14:12:37

Раданова Вие "червените" имате едно много положително качество-да забравяте много бързо руските издънки. Спомняш ли си по време на олимпиадата в Сочи ,когато бяха най-нагло сменени допинговите проби на руските спортисти? А какво ще кажеш за истината за убийството на Немцов? А за избитите зрители в московския театър и избитите деца във физкултурния салон ? Мога да напиша за още много подобни издънки ,но знам че тези тези неща Вас ,червените подлоги изобщо не Ви притесняват .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...