Подобно на грипа, един от най-често срещаните видове рак в детска възраст – лимфомът, се изявява със симптоми като умора, отпадналост и повишена температура. Детският онколог проф. Фунда Чорапджиоглу от болница Acibadem Maslak в Турция отбелязва, че това коварно заболяване може да се изяви с увеличени лимфни възли във всяка част от тялото, както и с хепатомегалия (увеличаване на черния дроб) и спленомегалия (увеличен далак). Това не означава, че всеки уголемен лимфен възел е повод за притеснение, а по-скоро повод за внимание, посочва детският онколог и дава ценни препоръки към родителите.

Тъй като лимфомът наподобява доста заболявания, диагностицирането му може да отнеме много време. Все пак уголемените лимфни възли, обикновено в областта на врата, слабините, подмишниците и ключиците, особено след прекарана инфекция на горните дихателни пътища при деца, обичайно са в резултат от настинка, отбелязва проф. Фунда Чорапджиоглу. И обяснява: „Лимфните възли са нормални структури, налични при всички здрави хора и особено забележими при децата. Няма нужда да се притеснявате при всяко уголемяване на лимфен възел при детето. Все пак имайте предвид, че увеличен лимфен възел може да бъде признак и за лимфом, затова всеки случай трябва да се разглежда поотделно, в светлината на подробната медицинска история, физическите прегледи и съответните изследвания, за да се избегне загуба на време в диагностичния процес. За поставяне на диагнозата се използват както кръвни изследвания, така и образни изследвания като рентгенова снимка (две проекции), ултразвук, компютърна томография и биопсия“.

Тези признаци са от ключова важност!

Симптоми като инфекция, висока температура, загуба на тегло, нощно потене, анемия и обриви е важно да се вземат предвид при децата, когато е налице и лимфен възел с размери над 1 см, казва проф. Фунда Чорапджиоглу. Детският онколог обяснява: „Меките, лесно напипващи се и подвижни лимфни възли са доброкачествени. Неподвижни лимфни възли или такива формиращи грозд могат да бъдат признак за метастатичен рак или лимфоми. Затова е добре промените да се забелязват своевременно и да се следи има ли развитие по отношение размера или броя на лимфните възли във времето. Лимфни възли, които не намаляват към обичайните си размери за период от 4-6 седмици или не регресират напълно в рамките на 8-12 седмици трябва да се изследват с помощта на биопсия. Лимфом може да се подозира при лимфни възли с размери над 2 см в диаметър на врата. Рискът от раково заболяване е висок при лимфните възли в областта на ключицата, независимо от размера им“.

Пълно възстановяване е възможно с ранна диагноза!

Лимфомите са на трето място сред най-често срещаните видове рак в детска възраст, след левкемията и туморите на централната нервна система. Проф. Фунда Чорапджиоглу посочва, че за поставянето на дефинитивна диагноза се отчитат медицинската история на пациента, резултатите от изследвания и прегледи: „Ранната диагноза спасява живот при пациентите с лимфоми и осигурява пълен успех при лечението. Поради това е важно децата да се наблюдават внимателно, за да се идентифицира проблемът навреме“. Развитието на рака при децата протича много бързо, но и успеваемостта при лечението е много по-висока, отколкото при възрастните. С ранна диагноза, успеваемостта при лечение на повечето лимфоми в детска възраст е почти 100%, посочва проф. Фунда Чорапджиголу. Специалистът подчертава, че децата трябва да се насърчават да се хранят здравословно, с балансирана храна и да правят редовно упражнения. Освен това, децата трябва да избягват зони, в които се пуши, както и преработени храни и колбаси, и храни с високо съдържание на захар.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgariaРазгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...