Новият коронавирус вероятно може да живее до 96 часа на дисплеите

Смартфоните ни са около 10 пъти по-замърсени от повечето тоалетни седалки в държавите с добра обществена хигиена. Да.

Това предупреждение се появява поне веднъж годишно, когато пореден изследователски екип се хване да сравнява микробите в офиса. В пандемията от коронавируса алармата се вдигна до най-високо ниво.

Докато телефоните ни лежат на бюрото и си говорим с някого,

невидими аерозоли

прилепват плътно по

гладкия дисплей

Те са достатъчни да пренасят евентуален вирус. Когато малко по-късно долепим телефона до лицето, доставяме на най-неподходящото място цялата полепнала микрофлора - зоната около устата, носа и очите са местата, от които SARS-2 лесно може да стигне до лигавиците.

Заедно с евентуален вирус от безсимптомен или още неразболял се пресимптомен носител на заразата.

И Световната здравна организация, и всички центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че теоретично е възможно вирусът, който причинява COVID-19, да живее на повърхности и да заразява. Може да оцелее на повърхности като пластмаса, стъкло и метали за периоди, вариращи от часове до дни в зависимост от околната среда и вида на повърхността.

Според проучване на здравния научен център на университета на Тенеси новият коронавирус вероятно може да остане потентен до 96 часа на екраните на телефона. Оценките се базират на данни, събрани по време на епидемията от SARS през 2003 г., който е много сходен генетично със сегашния SARS-2, както показват и имената им.

Има различни проучвания колко често пипаме телефоните си и всяко следващо сочи все по-голям поне 2-цифрен брой. Реалистично е - особено за хората, които ги използват не само за разговори, а и за сърфиране в интернет, снимки, следене на новини и социални медии.

Правилото на инфекционистите е

да почистваме

телефона

толкова често,

колкото ръцете си

Въпреки това винаги е възможно разсейване. Затова епидемиолозите и производителите на апаратите създадоха още в началото на пандемията инфекциозен дрескод. Смартфон компаниите се включиха не само от грижа за здравето, а и заради спецификата на материалите, някои от които се повреждат от спирт.

Златното правило на лекарите е:

апаратът не се пипа

и не се допира

до лицето

като втора презастраховка. За целта през цялото време, докато не се приберем вкъщи и не почистим основно мобилната машинка, да я ползваме чрез слушалките. Друг съвет е в офиса да държим телефона в калъф или еднократен плик (например пликчета с “цип” за сандвичи. А когато сме в движение, да го слагаме в индивидуална преграда или поне далече от портфейла и ключодържателя - също покрити с всякакви патогени, колкото и да ги пазим.

За почистването медицината препоръчва 70% спирт, но производителите предупреждават, че може да си съсипете телефона. На сайтовете им се появиха съвети за конкретните материали.

Най-големият производител в света обяви, че предлага в магазините и сервизните си центрове безплатна услуга за дезинфекция на телефона с ултравиолетова светлина, но засега само в САЩ.