На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия

По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред телевизора. В тази ситуация на принудителен престой вкъщи е трудно да извършваме голяма част от физическите дейности, които нормално вършим. А за хората, които по принцип имат малка физическа активност, е още по-трудно. Те са почти обездвижени. Поради тези причини във времена като днешните за хората от всички възрасти е изключително важно да запазят доколкото е възможно своята активност. И при това да извлекат максималното възможно удоволствие от физическите занимания.
По тези причини дори малкото прекъсване на седенето, лекото раздвижване, дори и в рамките на 3-4 минути с упражнения със средно натоварване като ходене, бързо ходене, разтегателни упражнения, упражнения за баланс и мускулна сила ще помогнат за подобряване на циркулацията на кръвта и за запазване на мускулната сила и тонус. Редовната физическа активност има благотворно въздействие въху тялото и мозъка. Редовните занимания с физически упражнения водят до намаляване на кръвното налягане, спомагат за поддържане на нормалната телесна маса и намаляват риска от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, захарен диабет и дори различните видове рак. А всичко това в крайна сметка води и до намаляване на риска от заразяване с COVID-19.
По отношение на костно-ставната система редовните физически занимания подобряват костната плътност и здравина, мускулната сила, еластичност и баланс. Всичко това води до по-добро здраве, по-добър живот. За възрастните хора това означава и по-дълъг живот, защото физическите дейности подобряват мускулната сила и баланс и намаляват също риска от падане и получаване на фрактура. А знаем, че счупванията на бедрото са една от основните причини за загуба на подвижност, обездвижване и смърт във възрастовата група над 70-75 г. Освен това активността, поддържането на добра физическа форма ни позволява да останем в контакт с близките си и приятелите, да водим по-интензивен социален живот. Това има изразени вторични ефекти - запазване на менталното здраве, намаляване на риска от депресия, подобряване на умствените възможности и забавяне на настъпването на старческа деменция.
Предвид всички вторични ефекти на повишената двигателна активност запазването и увеличаването на физическата дейност имат изключително благоприятни ефекти и са силно желани и препоръчителни.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...