На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия

По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред телевизора. В тази ситуация на принудителен престой вкъщи е трудно да извършваме голяма част от физическите дейности, които нормално вършим. А за хората, които по принцип имат малка физическа активност, е още по-трудно. Те са почти обездвижени. Поради тези причини във времена като днешните за хората от всички възрасти е изключително важно да запазят доколкото е възможно своята активност. И при това да извлекат максималното възможно удоволствие от физическите занимания.
По тези причини дори малкото прекъсване на седенето, лекото раздвижване, дори и в рамките на 3-4 минути с упражнения със средно натоварване като ходене, бързо ходене, разтегателни упражнения, упражнения за баланс и мускулна сила ще помогнат за подобряване на циркулацията на кръвта и за запазване на мускулната сила и тонус. Редовната физическа активност има благотворно въздействие въху тялото и мозъка. Редовните занимания с физически упражнения водят до намаляване на кръвното налягане, спомагат за поддържане на нормалната телесна маса и намаляват риска от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, захарен диабет и дори различните видове рак. А всичко това в крайна сметка води и до намаляване на риска от заразяване с COVID-19.
По отношение на костно-ставната система редовните физически занимания подобряват костната плътност и здравина, мускулната сила, еластичност и баланс. Всичко това води до по-добро здраве, по-добър живот. За възрастните хора това означава и по-дълъг живот, защото физическите дейности подобряват мускулната сила и баланс и намаляват също риска от падане и получаване на фрактура. А знаем, че счупванията на бедрото са една от основните причини за загуба на подвижност, обездвижване и смърт във възрастовата група над 70-75 г. Освен това активността, поддържането на добра физическа форма ни позволява да останем в контакт с близките си и приятелите, да водим по-интензивен социален живот. Това има изразени вторични ефекти - запазване на менталното здраве, намаляване на риска от депресия, подобряване на умствените възможности и забавяне на настъпването на старческа деменция.
Предвид всички вторични ефекти на повишената двигателна активност запазването и увеличаването на физическата дейност имат изключително благоприятни ефекти и са силно желани и препоръчителни.