40% от случаите на деменция могат да бъдат избегнати със здравословен начин на живот

Страхът, че на стари години ще си изгубим ума, ще бъдем в тежест на близките си или пък ще умрем самотни в някой дом, отново се върна с пълна сила по време на коронавирусната криза.

Пандемията сякаш с един замах заличи години усилия на десетки държави да осигурят достойни старини на своите възрастни граждани, страдащи от деменция. Информациите как хиляди са починали в домове, без да могат да се сбогуват с близките си, а някои дори и оставени без грижи в последните си часове, показаха колко уязвими са системите за подпомагане на хора с проблеми.

И докато всички все още преживяваме шока от случващото се, учени дадоха нова надежда как подобни кризи могат да се избегнат. При това откритията им не изискват някаква свръхмобилизация на политическо ниво, която трудно се случва, а промяна в начина на живот, постижима за всеки един от нас.

Според публикуваното в списание “Лансет” изследване, което се смята за едно от най-мащабните по въпроса, случаите на деменция могат да бъдат намалени с около 40%, ако хората премахнат някои вредни неща в ежедневието си. Те са определили редица

фактори, които

влияят пагубно

на умствените

способности

в напреднала възраст. Част от тях потвърждават заключения от предишни изследвания по въпроса на международния екип от 28 учени, които от години опитват да намерят решение на проблема с деменцията.

По данни на Световната здравна организация между 5 и 8% от населението над 60 г. страда от нея. Това е твърде голям процент, като се има предвид, че това заболяване не се лекува. Може частично да се забави с медикаменти, но често то рязко прогресира, тъй като повечето хора го отдават на старчески изменения и не търсят лекарска помощ. Обикновено се диагностицира между 2 и 5 г. след поява на първите симптоми като

загуба на памет,

състрадателност,

липса на

координация

в движенията или неправилно изговаряне на думи. Тогава обаче е вече късно да се постигнат някакви големи резултати.

Затова учените се концентрирали да проучат дали има връзка между начина на живот и появата на деменция. Те анализирали огромен брой изследвания на водещи университети и институти от цял свят и определили редица рискови фактори. Сред тях са недостатъчната физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, замърсяване на въздуха и наранявания на главата.

“Установихме, че тактиката за предпазване от деменция е необходимо да започне рано и да продължи през целия живот. Така че никога не е твърде късно да се предприемат действия”, коментира д-р Лон Шнайдер от Университета на Южна Калифорния, който е част от изследователския екип. Учените препоръчват да опитате да избегнете затлъстяване, диабет, високо кръвно, депресия, още докато сте в първата половина от живота си, а задължително

да се пазите от

удари на главата

и излагане на

замърсен въздух

през втората половина.

Това означава да се стремите да правите поне 150 минути умерена физическа активност всяка седмица или 75 минути активна. Най-добре е да е някакъв вид спорт, който ви доставя удоволствие, но не е задължително. Може да е бърза разходка, каране на колело или просто гимнастика вкъщи. Британското дружество за борба с алцхаймер например препоръчва плуване и тай чи за избягване на психически проблеми в напреднала възраст.

Американско проучване пък доказа как точно физическата активност се отразява на мисловната дейност на възрастните хора. Учени от Югозападния медицински център в Тексас направиха тестове, които показаха, че

бързото ходене

или каране на

велосипед по

половин час

три пъти седмично забавя настъпването на деменция при хората над 60 г.

Тези, които са приели да се подложат на такава физическа активност в продължение на година, са показали с 50 процента по-добри резултати на паметта в края на експеримента. Изследвания със скенер сочат, че при тях се наблюдава засилено оросяване на две зони в мозъка, свързани с получаване и възприемане на информация.

Повишаване на образователните нива и социалните контакти също са сред факторите, които могат да помогнат за намаляване на риска от деменция. Те могат да бъдат постигнати чрез задължително завършване на средно училище, редовно четене на книги, решаване на кръстословици, судоку, участие в клубове по интереси и активно общуване с хора.

Замърсяването на въздуха е сравнително нов фактор, който учените са открили, че има отношение към появата на деменция. Те признават, че се нуждаят от допълнителни изследвания по въпроса, но се надяват и първичните им резултати да бъдат добър стимул за правителствата по света да предприемат по-бързи мерки за справяне с този проблем, тъй като вече е доказано, че той е свързан с климатичните промени и редица други заболявания, от които милиони страдат по света.

“Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на деменцията, най-доброто средство да поддържате мозъка си здрав с надпредване на възрастта е

да останете

физически и

психически

активни

Да спазвате здравословна и балансирана диета, да не пушите, да пиете само в препоръчителните граници, да поддържате тегло, холестерол и кръвно налягане в норма”, казва доктор Роуз Санчо от Британското дружество за борба с алцхаймер.

Това означава консумацията на алкохол да се ограничи до максимум литър и половина вино или двойно повече бира на седмица, а пиенето на ракия или друг концентрат да бъде по изключение и в минимални количества.

Да се избягва

яденето на

колбаси и тлъсто

месо, масло,

свинска мас, топени сирена, сметана, бисквити, вафли и всякаква друга храна, която съдържа кокосово или палмово масло. Все неща, за които отдавна се знае, че имат отношение към лошия холестерол и произтичащите от него редица здравословни проблеми, но въпреки това продължават да са много популярни у нас заради ниската си цена.

Затова, ако искаме да не се превърнем в изкукали старчета с множество проблеми и разходи за решаването им, е добре да започнем да инвестираме отрано в своето пенсионерско бъдеще, не само чрез осигуряване на средства за старини, но и чрез подготовка на тялото си.

Още повече че проучване на “Харвард” установи, че случаите на деменция в по-богатите страни намаляват с около 13% на всяко десетилетие след 1988 г. благодарение на по-здравословния начин на живот и ограничаване на пушенето, като спадът сред мъжете е три пъти по-голям от този сред жените.