Домът за стари хора е сред огнищата на Ковид-19 в Добрич– стана ясно на извънредна пресконференция, дадена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, директора на Регионалната здравна инспекция-Добрич,/РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова и зам.-областния управител Красимир Николов.

„Едно лице от персонала е заразено. Направени е реорганизация на дейността, за да се раздели персоналът, който се грижи за отделните етажи. Определени са правила за ползване на общите части на дома, както и за разходките на домуващите. Отделен е Социалният патронаж, който също се намира в сградата” – добави Ангелова. И целодневна дневна градина е затворена за дезинфекция заради заразено лице от персононала. Там ще се правят тестове на децата от съответната група.
Останалите 4 огниша са в предприятия, като едното, където положителните тестове са за над 50 процента от персонала, е затворено по решение на ръководството. В останалите предприятия броят на заразените лица е под 5.

„Две са причините за наблюдавания подем на разпространението на Ковид-19 в Добрич. Първата е доброто време, а втората – значителна част от хората не спазват никакви мерки” - смята д-р Ангелова.
„Слънцето и горещото време провокираха хората да помислят, че Ковид-19 ще отстъпи. Наблюденията ни са, че значителна част от населението не спазва мерките. Неприятно е да се носят маски през лятото, в жегата, трудно се диша, но е хубаво, където се събират по-големи групи хора – над 5, дори навън – да носят маски” - .заяви тя.
Притеснително за Добрич е, че заразата не се разпространява само клъстерно, но вече и дифузно, което е изключително трудно за овладяване, призна директорът на РЗИ.

99 процента от установените случаи в област Добрич са в град Добрич, подчерта Ангелова.По думите й, на територията а курортните комплекси в областта ситуацията е спокойна. Случаите там са много малко и предимно на туристи, идващи отвън.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е провел разговори с управителите на двата диагностично-консултативни центъра за възможността в Добрич да бъде разкрита лаборатория за изследване на ковид-19. В близките дни те трябва да представят подробна справка с изискванията за разкриването на такава лаборатория и колко би струвало това – като апаратура и персонал.
Д-р Ангелова уточни, че, за да заработи такава лаборатория се изисква апаратура, която, освен че е много скъпа, е необходим и човешки ресурс – кадри, които имат опит и квалификация, за да работят с нея.
Община град Добрич подготвя и писмо до новия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с което да го запознае със състоянието на болницата в Добрич.

„В началото на юни аз и колегите ми изразихме огромните си опасения от закриването на инфекциозното отделение и, за съжаление, се оказахме прави”- заяви кметът.

В общината е направена интерактивна карта с точните адреси и райони на разпространението на вируса.

От началото на пандемията в град Добрич са дезинфекцирани общо 47 адреса – 32 входа на блокове и 15 къщи. По два пъти на ден се прави дезинфекция на всички общински звена. Дневните центрове са затворени от една седмица, така ще бъде и през следващата.Само за една седмица – от 17 до 24 юли, са направени 1728 проверки от служители на Първо Районно управление на МВР и Общинската полиция на поставени под карантина лица, като не са установени нарушения, обяви кметът. Проверени са и игрални зали, транспортни средства и др., като са съставени 20 предупредителни протокола и 2 акта по Закона за здравето.

„По наша информация среднодневно по пътя Добрич-Варна преманават 7500 автомобила. По два души да са в кола, 15 000 души стават контактни всеки ден със ситуацията в черноморския град, който е един от един от центровете на коронавируса” – каза зам.-областният управител Красимир Николов.