29°C   София
 

Домът за стари хора е сред огнищата на Ковид-19 в Добрич– стана ясно на извънредна пресконференция, дадена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, директора на Регионалната здравна инспекция-Добрич,/РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова и зам.-областния управител Красимир Николов.

„Едно лице от персонала е заразено. Направени е реорганизация на дейността, за да се раздели персоналът, който се грижи за отделните етажи. Определени са правила за ползване на общите части на дома, както и за разходките на домуващите. Отделен е Социалният патронаж, който също се намира в сградата” – добави Ангелова. И целодневна дневна градина е затворена за дезинфекция заради заразено лице от персононала. Там ще се правят тестове на децата от съответната група.
Останалите 4 огниша са в предприятия, като едното, където положителните тестове са за над 50 процента от персонала, е затворено по решение на ръководството. В останалите предприятия броят на заразените лица е под 5.

„Две са причините за наблюдавания подем на разпространението на Ковид-19 в Добрич. Първата е доброто време, а втората – значителна част от хората не спазват никакви мерки” - смята д-р Ангелова.
„Слънцето и горещото време провокираха хората да помислят, че Ковид-19 ще отстъпи. Наблюденията ни са, че значителна част от населението не спазва мерките. Неприятно е да се носят маски през лятото, в жегата, трудно се диша, но е хубаво, където се събират по-големи групи хора – над 5, дори навън – да носят маски” - .заяви тя.
Притеснително за Добрич е, че заразата не се разпространява само клъстерно, но вече и дифузно, което е изключително трудно за овладяване, призна директорът на РЗИ.

99 процента от установените случаи в област Добрич са в град Добрич, подчерта Ангелова.По думите й, на територията а курортните комплекси в областта ситуацията е спокойна. Случаите там са много малко и предимно на туристи, идващи отвън.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е провел разговори с управителите на двата диагностично-консултативни центъра за възможността в Добрич да бъде разкрита лаборатория за изследване на ковид-19. В близките дни те трябва да представят подробна справка с изискванията за разкриването на такава лаборатория и колко би струвало това – като апаратура и персонал.
Д-р Ангелова уточни, че, за да заработи такава лаборатория се изисква апаратура, която, освен че е много скъпа, е необходим и човешки ресурс – кадри, които имат опит и квалификация, за да работят с нея.
Община град Добрич подготвя и писмо до новия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с което да го запознае със състоянието на болницата в Добрич.

„В началото на юни аз и колегите ми изразихме огромните си опасения от закриването на инфекциозното отделение и, за съжаление, се оказахме прави”- заяви кметът.

В общината е направена интерактивна карта с точните адреси и райони на разпространението на вируса.

От началото на пандемията в град Добрич са дезинфекцирани общо 47 адреса – 32 входа на блокове и 15 къщи. По два пъти на ден се прави дезинфекция на всички общински звена. Дневните центрове са затворени от една седмица, така ще бъде и през следващата.Само за една седмица – от 17 до 24 юли, са направени 1728 проверки от служители на Първо Районно управление на МВР и Общинската полиция на поставени под карантина лица, като не са установени нарушения, обяви кметът. Проверени са и игрални зали, транспортни средства и др., като са съставени 20 предупредителни протокола и 2 акта по Закона за здравето.

„По наша информация среднодневно по пътя Добрич-Варна преманават 7500 автомобила. По два души да са в кола, 15 000 души стават контактни всеки ден със ситуацията в черноморския град, който е един от един от центровете на коронавируса” – каза зам.-областният управител Красимир Николов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...