29°C   София
 

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева

Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с COVID–19.

Младата лекарка разказва, че няма точен момент, в който е избрала да поеме по пътя на медицината. Като дете на рентгенов лаборант още като малка прекарвала много време в болницата, а това по думите оказало влияние върху професионалната ориентация.

По–късно по време на следването си във Варненския медицински университет се запалил интересът към гастроентерологията. Летните стажове прекарвала в отделението по гастроентерология на великотърновската болница и така решението да специализира там също дошло съвсем естествено.

COVID-19 обаче изправя и нея пред вътрешна борба с чувството за професионален дълг и човешките емоции.

“Имаше голяма доза колебание дали ще успея да се справя, дали съм достатъчно подготвена както психически и емоционално, така и професионално. Определено имаше страх в първите дни след влизането ми в отделението. След това, като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него”, разказва младата лекарка.

В COVID отделението д-р Митева влиза в средата на юли, а това е и един от моментите, когато там се лекуват най-много пациенти.
“Отделението е условно разделено на няколко зони - чиста зона, условно чиста зона и мръсна зона, която всъщност са стаите на болните.

Чистата зона е в началото на отделението, където се осъществява обличането на предпазните екипи и помещенията, където се храним и почиваме. Няма точно регламентирана продължителност за времето, в което сме облечени с костюмите.

Всеки ден е различен. Имаше дни, в които пациентите са спокойни, без оплаквания и без влошаване на състоянието - тогава сме влизали за ограничено време с цел да се намали времето за контакт с вируса и риска ни от заразяване.

Имаше дни, в които пациентите се влошаваха през час, което налагаше обличането ни и влизането за преценка на състоянието им и допълнителни назначения”, разказва още за организацията в отделението специализантката по гастроентерология.

Работата и извършването на манипулации се извършват изключително трудно в предпазно облекло, което често води и до физическа немощ.  

“Чувстваш се изключително некомфортно, постоянно ти е топло. Предпазните ти очила са почти постоянно изпотени, а поради поставените няколко чифта ръкавици усетът на пръстите ти е почти нулев.

Когато лекарят минава на визитация, стетоскопът му трябва да е поставен, преди да завърши напълно екипирането му, което в повечето случаи ме правеше и глуха и трябваше да викам, за да ме чуват сестрите и пациентите.

Изобщо от момента, в който облечеш предпазния екип, до събличането му броиш всяка секунда и се надяваш по-бързо да приключиш със задълженията си, за да го съблечеш”, споделя д-р Митева.

Преките наблюдения върху заболяването показват, че при всеки пациент то протича по много различен начин.

“Това кара лекаря постоянно да е “на тръни” и в готовност за реагиране. Искам да пожелая на всички да са здрави и да не се срещат със заболяването, защото, когато попаднеш в отделение за COVID-19, било то като пациент или като медицински персонал, чак тогава си даваш реално сметка за сериозността на заболяването и колко страшна е цялата ситуация”, допълва д-р Митева.

При всяко дежурство в COVID зоната екипите остават далеч от близките си и външния свят с дни. Младата лекарка споделя, че мотивация да влезе там намира в положителната емоция и чувството, което човек усеща, когато е помогнал.

“Това удовлетворение от добре свършената работа и благодарността, и признателността на излекуваните пациенти. Когато съобщаваш на един пациент, че го изписваш и че той е вече здрав, че се е преборил със заболяването, а той се обърне към теб и ти каже: “Благодаря ви, докторе, за всички грижи и усилия.”

Това няма как да не те развълнува и, разбира се, да повдигне самочувствието ти”, разказва д-р Милица Митева.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...