Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева

Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с COVID–19.

Младата лекарка разказва, че няма точен момент, в който е избрала да поеме по пътя на медицината. Като дете на рентгенов лаборант още като малка прекарвала много време в болницата, а това по думите оказало влияние върху професионалната ориентация.

По–късно по време на следването си във Варненския медицински университет се запалил интересът към гастроентерологията. Летните стажове прекарвала в отделението по гастроентерология на великотърновската болница и така решението да специализира там също дошло съвсем естествено.

COVID-19 обаче изправя и нея пред вътрешна борба с чувството за професионален дълг и човешките емоции.

“Имаше голяма доза колебание дали ще успея да се справя, дали съм достатъчно подготвена както психически и емоционално, така и професионално. Определено имаше страх в първите дни след влизането ми в отделението. След това, като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него”, разказва младата лекарка.

В COVID отделението д-р Митева влиза в средата на юли, а това е и един от моментите, когато там се лекуват най-много пациенти.
“Отделението е условно разделено на няколко зони - чиста зона, условно чиста зона и мръсна зона, която всъщност са стаите на болните.

Чистата зона е в началото на отделението, където се осъществява обличането на предпазните екипи и помещенията, където се храним и почиваме. Няма точно регламентирана продължителност за времето, в което сме облечени с костюмите.

Всеки ден е различен. Имаше дни, в които пациентите са спокойни, без оплаквания и без влошаване на състоянието - тогава сме влизали за ограничено време с цел да се намали времето за контакт с вируса и риска ни от заразяване.

Имаше дни, в които пациентите се влошаваха през час, което налагаше обличането ни и влизането за преценка на състоянието им и допълнителни назначения”, разказва още за организацията в отделението специализантката по гастроентерология.

Работата и извършването на манипулации се извършват изключително трудно в предпазно облекло, което често води и до физическа немощ.   Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

“Чувстваш се изключително некомфортно, постоянно ти е топло. Предпазните ти очила са почти постоянно изпотени, а поради поставените няколко чифта ръкавици усетът на пръстите ти е почти нулев.

Когато лекарят минава на визитация, стетоскопът му трябва да е поставен, преди да завърши напълно екипирането му, което в повечето случаи ме правеше и глуха и трябваше да викам, за да ме чуват сестрите и пациентите.

Изобщо от момента, в който облечеш предпазния екип, до събличането му броиш всяка секунда и се надяваш по-бързо да приключиш със задълженията си, за да го съблечеш”, споделя д-р Митева.

Преките наблюдения върху заболяването показват, че при всеки пациент то протича по много различен начин.

“Това кара лекаря постоянно да е “на тръни” и в готовност за реагиране. Искам да пожелая на всички да са здрави и да не се срещат със заболяването, защото, когато попаднеш в отделение за COVID-19, било то като пациент или като медицински персонал, чак тогава си даваш реално сметка за сериозността на заболяването и колко страшна е цялата ситуация”, допълва д-р Митева.

При всяко дежурство в COVID зоната екипите остават далеч от близките си и външния свят с дни. Младата лекарка споделя, че мотивация да влезе там намира в положителната емоция и чувството, което човек усеща, когато е помогнал.

“Това удовлетворение от добре свършената работа и благодарността, и признателността на излекуваните пациенти. Когато съобщаваш на един пациент, че го изписваш и че той е вече здрав, че се е преборил със заболяването, а той се обърне към теб и ти каже: “Благодаря ви, докторе, за всички грижи и усилия.”

Това няма как да не те развълнува и, разбира се, да повдигне самочувствието ти”, разказва д-р Милица Митева.