Следете за инструктора, хигиената и пренатоварването, съветват специалистите

След продължителната изолация хората пак хукнаха към фитнеса и наваксват за месеците обездвижване. Какви са рисковете от пренатоварване и как да ги избегнем, обяснява в. “Комсомолска правда”.

Внимавайте с треньора, съветва руският вестник. Мнозина си наемат личен инструктор, който да води упражненията им. Това е правилно, ако той е грамотен и сертифициран. А такива в Москва са само 20-ина процента.

“Често съм бил свидетел как “специалисти”, които знаят няколко упражнения като повдигане на тежести от пейка, приклякане с щанги и мъртва тяга с щанги, дават на клиентите си главно тях. Но едно е, когато спортуващият е млад човек и иска да натрупа мускулна маса, и съвсем друго – ако е около и над 60-годишен. При такова натоварване

по-възрастните хора

получават травми”, споделя опита си фитнес експертът Едуард Каневски. Той съветва първо да се осведомите за образованието на инструктора. То трябва да е медицинско или спортно, учителят да е преминал курс за повишаване на квалификацията, да има сертификат за персонален треньор по бодибилдинг и разрешително за преподаване на фитнес.

Да се контузиш, можеш и без инструктор. Много хора например плуват неправилно. Държат главата си високо над водата, изкривяват опасно гърба. Това нарушава кръвообращението в шийните прешлени на гръбначния стълб. Така се развиват дегенеративни процеси, които водят до остеохондроза - изменения в хрущялите на междупрешленните дискове.

Погрешното дишане

може да причини

изострени хронични

заболявания

на дихателните пътища.

Неправилното спортуване понякога има и фатален изход. Хората често се товарят с непосилна за тях тежест. Ако я изпуснат по време на упражнение на пейка, щангата може да им счупи ребро или шията, изрежда рисковете специалистът по спортна медицина Михаил Селин.

Той напомня, че прекомерното усилие, особено при работа с големи тежести, повишава вътречерепното налягане. Тогава е възможно да се откъсне тромб и да се получи вътрешен кръвоизлив. Експертът предупреждава, че макар и рядко, смъртни случаи във фитнес залите има.

“Такъв инцидент може да се случи по Нова година или други празници, когато на сутринта след здрав запой човек отива да спортува, за да изхвърли отровите. Но алкохолът обезводнява организма, повишава натоварването на сърцето и

по време на

тренировката може

да се получи инфаркт или инсулт”, казва Едуард Каневски.

Интензивното натоварване може да предизвика “синдром на пропускливите черва” (LGS), сочи изследване, публикувано в британския в. “Дейли телеграф”. Това нарушение на храносмилателната система води и до други заболявания, причинява хронични възпаления, хранителни алергии, ниско ниво на енергия, хронични болки в ставите, автоимунни заболявания и забавен метаболизъм. В резултат от LGS микроби и токсини попадат в кръвообращението.

Според европейското списание за кардиология European Heart Journal тези, които прекаляват със спорта, е възможно да си докарат сърдечни болести, особено ако са генетично предразположени към тях.

Учените са установили, че прекомерното насилие на организма чрез спорт за дълъг период от време стресира сърдечносъдовата система и провокира опасно калцифициране и втвърдяване на коронарните кръвоносни съдове, снабдяващи сърцето. Данните сочат, че десетгодишно прекаляване с фитнеса може да повиши риска от атеросклероза с над 50%, при това още в млада възраст. С напредването на годините процентът на риска нараства.

И не на последно място: кортизол – това е хормон, отделян от надбъбречните жлези по време на стрес и тренировки. Той разрушава костната тъкан, води до остеопороза и артрит.

А водата в спортните зали? “Тя едва ли може да се нарече целебна, казва пред “Комсомолска правда” руската фитнес инструкторка Елена. – Написано е, че е сменена, чиста. Но пълната подмяна на водата в басейна е скъпа, а собствениците правят икономии”.

Вируси и микроби пътешестват из фитнесите. Според изследване на сайта FitRated.com върху гирите се натрупват 360 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. А от постелките за йога можеш да пипнеш най-различни болести, включително херпес, пише руският вестник.

Още в началото на епидемията от коронавирус властите в Москва отправиха препоръки за фитнес клубовете, според които

всичко трябва

редовно да се чисти

и мие почти като в

операционна

Но доколко се спазва това, зависи от съвестта на служителите.

Специалистите не отричат, че редовното спортуване за поддържане на форма е полезно за здравето. Но болницата в Бъкингамшир, Англия, лекува много вманиачени по фитнеса пациенти, чието пристрастяване е толкова силно, колкото алкохолизма и наркоманията, твърди Би Би Си. Една от тях например е 22-годишната Лора Кибъл, която дълго време е ставала преди разсъмване, за да прави тежки упражнения на уреди. В началото това я освежавало, но нарастващата зависимост я пратила в клиниката с хронична умора, след като е започнала да припада от изтощение.

Психологът Марта Белокон смята, че от фитнеса до неприятностите със здравето пътят не е дълъг.

Много от посетителите

там са “звезди”,

борещи се за фенове

Те мислят повече за това как изглеждат, отколкото как ще им се отрази физически стремежът да бъдат привлекателни. Напоследък все по-често се говори за орторексия – болезнено вманиачаване по здравословен начин на живот и правилно хранене. “Когато ви мъчи амбицията да се задържите в светлината на прожекторите, във фитнеса лесно можете да попаднете в мрежите на анорексията. Жените през цялото време си повтарят, че са дебели, дори когато са на края на силите си от тренировки. Постепенно те спират да ядат, увеличават натоварването и започват проблеми с либидото и здравето”, смята психоложката.