Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия , както се нарича сърдечното заболяване зад синдрома “счепено сърце”. Но е известно и като такоцубо синдром. Това име му дават в Япония, където е описано за първи път. Думичката е същата, която използват за капан на октоподи, защото сърцето придобива подобна форма.

Синдромът възниква, когато сърдечните мускули отслабват, което води до болка в гърдите и задух.

Състоянието напомня инфаркт, но не е. То се предизвиква от стресови събития , а не блокиране на кръвоносните съдове на сърцето от тромб, както е при сърдечния удар.

Специфичната кардиомиопатия може да бъде смъртоносна в редки случаи. Обикновено пациентите се възстановяват в рамките на дни или седмици.

Изследователи от Кливланд клиник са проучили пациенти в две болници със сърдечни проблеми, които са били лекувани тази пролет, и ги сравнили с пациенти с подобни проблеми през последните две години. В авторитетното издание на американските кардиолози те публикуват извода, че пациентите със “счупени сърца” по време на пандемията се оказали два пъти повече в сравнение с миналите години. Новото проучване не намери значима промяна в смъртността преди пандемията и по време на нея.

На тази база учените правят извод, че увеличението на пациентите сас стрес индуцирана кардиомиопатия вероятно е свързано с “психологическия, социалния и икономическия стрес”, причинен от пандемията. За него са допринесли наложената карантина, липсата на социални контакти, строгите правила за физическо дистанциране и икономическите последици в живота на хората от противоепидемичните мерки.