Защо паниката е излишна?

Огнището е локално, не застрашава света

Отработено е как се парира в огнищата

Предаването между хора е доста рядко

Известно е утвърдено антибиотично лечение

Извършва се антибактериална профилактика на контактните с болни животни

Съобщението за случаи на чума в Китай доведе до притеснения, че Черната смърт може да се разпространи по света отново, както през 1300 г. На фона на пандемията COVID-19 може да е плашещо да си представим още едно заболяване с пандемичен потенциал, колкото бубонната чума. Но според специалистите болестта днес не е толкова смъртоносна, колкото е била преди векове. Освен това заболяването се появява с

единични

заразени всяка

година в

много страни,

включително

в САЩ

- обикновено в югозападните щати, включително Аризона, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико и Тексас, където дивите гризачи пренасят болестта. До “износ” на огнищата не се стига обаче.

Заради новото огнище в северния китайски град Баянур местните здравни власти издадоха предупреждение от трето ниво и препоръчаха да се избягват лов и ядене на животни, които могат да са преносители.

За разлика от COVID-19 медицината има уточнено лечение за чума. Освен това заболяването е рядко, на година се срещат няколко случая в страните, в които епизодично се появява. Това означава, че няма голяма вероятност някога да видим пандемия като тази през XIVвек, казва пред “Хелт лайн” д-р Шанти Капагода, специалист по инфекциозни болести в “Стандфорд хелткеер”.

“Знаем как да предотвратим заболяването - като избягваме контакт с болни или мъртви животни в райони, където има разпространение на бактерията йерсиния пестис, която причинява инфекцията на лимфните възли - казва тя. - Също така сме в състояние да лекуваме заразените пациенти с ефективни антибиотици и можем да организираме надеждна профилактика с антибактериална терапия на хора, които може да са били изложени на бактериите.”

За щастие, патогенът не е много устойчив.

Йерсиния пестист не издържа дълго на слънчева светлина. Във въздуха тя може да оцелее до 1 час в зависимост от условията на околната среда.

Бактерията се разпространява чрез заразени бълхи или плъхове, катерици, зайци и др.

Човек се

заразява при

ухапане или

одраскване

от инфектираните преносители. Но без контакт с бълхи и животно, което има чумни бактерии, рисковете от зараза се окачествяват като ниски.

Има няколко форми на болестта в зависимост от поразената система и колко бързо инфекцията е разпозната и лекувана.

Без лечение

бубонната чума

може да причини

смърт при

до 60 процента

от хората.

Ако болестта не се лекува веднага, бактериите могат да се разпространят в кръвообращението и да причинят сепсис. Ако бактерията зарази белите дробове, това може да причини чумна пневмония.

Бубонната и септичната форма не могат да се предават от човек на човек. И въпреки че предаването между хора е възможно при чумната пневмония - когато някой разпространи капчици с кашлица, това е много рядко. Предаването е малко вероятно, тъй като изисква близък и директен контакт с човек с чумна пневмония.

Много често

новите случаи

на бубонна чума,

открита в Китай,

“правят”

заглавия

в медиите. Но здравните експерти казват, че няма вероятност от широко разпространение, тъй като чумата лесно се предотвратява и лекува с антибиотици.

Утвърдената терапия е понижила смъртността до приблизително до около 11 процента.

Антибиотиците действат най-добре, ако се прилагат в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми. В тежки случаи се прибягва до подаване на кислород, венозно се вливат подсилващи течности, а при дихателна недостатъчност се преминава към машинна вентилация.

Изключително важно е лечението да започне рано, тъй като забавянето на приема на антибиотици увеличава риска от фатален изход. Превантивни антибиотици се дават и на хора, които все още нямат заболяване, но са влезли в контакт с животно или човек, който е развил чума.

Така че

бъдете сигурни,

Черната смърт

не се връща -

поне не в

скоро време

И дори да го направи, сега имаме знанията и ресурсите да я контролираме, обясняват експертите по чумата.